Ako "laže koza" ne laže serijski broj pasoša!

Autor:

Britanski list Dejli Telegraf piše da su osumnjičeni za trovanje bivšeg ruskog agenta Skripalja i njegove kćerke, bili povezani sa navodnim organizatorima pokušaja državnog udara u Crnoj Gori Eduardom Šišmakovim i Vladimirom Popovim.

Ako "laže koza" ne laže serijski broj pasoša! Foto: MONDO

Novinarka Dejli Telegrafa Hajli Dikson tvrdi da na to ukazuje činjenica da se brojevi pasoša Aleksandra Petrovog i Ruslana Boširova - dvojice Rusa koje Britanija sumnjiči za trovanje Skripalja i njegove ćerke Julije - i ruskog špijuna, agenta GRU, Eduarda Šišmakova, razlikuju samo u nekoliko brojki, prenosi Pobjeda.

Podgorički dnevnik navodi da su, prema tekstu Dejli Telegrafa objavljenom u četvrtak, 20. septembra, pasoši Aleksandra Petrovog i Ruslana Boširova izdati u istoj seriji kao i pasoš Eduarda Šišmakova, oficira ruske obavještajne službe GRU, koji je optužen za pokušaj propalog državnog udara u Crnoj Gori 2016. godine.

 Saznanja navode na zaključak da su pasoši pod lažnim imenima, pripadnicima vojne obavještajne službe, izdali specijalni organi, piše britanski list.


Dejli Telegraf priču bazira na prethodnim istraživanjima dvije novinarske organizacije, specijalizovane za istraživanja djelovanja agenturnih mreža Ruske Federacije. Istraživanje koje je radila novinarska organizacija Belingcat i Insajder Rusija, pokazuje da je Petrov više puta putovao kroz zapadnu Evropu prije nego što su Skripalj i njegova kćerka Julija otrovani novičokom u Solzberiju, prenosi Pobjeda.

Nejasno je da li je Boširov bio sa njim, jer podatke o njegovom putovanju istraživači nijesu uspjeli da dobiju.

Gotovo odmah nakon što mu je izdat lažni pasoš, Petrov se odvezao u Minsk, u Bjelorusiju, prije nego što je odletio za Amsterdam, samo nekoliko dana nakon što je u Holandiji održan referendum o sporazumu EU i Ukrajine, piše Dejli Telegraf a prenosi Pobjeda.

Sve vijesti