Mobilni telefoni i vožnja – smrtonosna kombinacija

Autor:

Mobilni telefoni krivci za desetine izgubljenih života u saobraćajnim nesrećama širom Britanije

0
A- A A+

samsung galaxy edge 7, galaxy edge 7, mobilni telefon, smartfon, Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

U poslednjem istraživanju britanske regulatorne agencije za elektronske kombinacije Ofkom posebno je istaknuta zavisnost Britanaca od mobilnog telefona. Navodi se da vlasnici smartfona moraju barem jednom u 12 minuta da provere svoje telefone, a dve trećine njih je izjavilo da su im oni postali osnovni deo života.

Ovaj frapantan podatak posebno dolazi do izražaja kada se u celu priču "ubace" i vozači jer tada ova zavisnost direktno utiče na sigurnost saobraćaja.

Tim povodom britanska agencija za sigurnost saobraćaja Brejk saopštila je da je 2016. u saobraćajnim nesrećama koje su se desile usled nelegalnog korišćenja telefona život izgubilo 32 ljudi, a 105 teže povređeno. Situacija se pogoršava iz godine u godinu.

Kako legalno koristiti telefon u toku vožnje

"Vozači treba da razumeju da zbog razgovora, dopisivanja ili provere društvenih mreža nije potrebno rizikovati živote bilo kog učesnika u saobraćaju", izjavio je Džošua Heris iz agencije Brejk.

Podsećamo vas da je u Srbiji izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja kazna za nepropisno korišćenje mobilnog telefona u vožnji podignuta sa pet na deset hiljada dinara.

Nisu mobilni telefoni najgori...

Sve vijesti