Radnička partija poziva: Svi na proteste!

Autor:

Radnička partija pozvala je sve sindikalne organizacije i radnike u Crnoj Gori da se suprotstave namjeri vlasti da usvoji Nacrt izmjena i dopuna Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju (PIO) i što prije organizuju radničke proteste.

0
A- A A+
Protest, vatrogasci bar Foto: MONDO/Nikoleta VukčevićRP, kako su kazali, na taj način želi da primora nadležne da povuku predloženi Nacrt zakona ili u njega ugrade njihove predloge, koji podrazumijevaju da 65 godina života bude gornja granica za penzionisanje, a da se sa 40 godina penzijskog staža može otići u penziju bez drugog uslova, koji se odnosi na godine života.

RP traži da se za obračun penzije uzima 20 najboljih godina, a među zahtjevima je i da najniža ne bude manja od 80 odsto iznosa minimalne, dok ona za puni radni staž od 40 godina mora biti veća od 55 odsto iznosa prosječne.

Oni predlažu i da se granica za ostvarivanje porodične penzije za udovca ili udovicu snizi sa 52 na 48 godina.

Đukanović: Razumijem sindikate, ali...

U RP smatraju da je sakupljanje potpisa za raspisivanje referenduma, koji kao odgovor na Nacrt predlažu sindikati, još jedna perfidna izdaja sindikalnih lidera i prevara crnogorskih radnika.

Predstavnici RP su kazali da je sindikat, umjesto žestokog odgovora u vidu masovnih radničkih protesta, opet odigrao ulogu „ministarstva za čuvanje socijalnog mira“, možda i lukavije nego za vrijeme nekadašnjeg predsjednika Saveza sindikata (SSCG), Danila Popovića.

„Od Unije slobodnih sindikata (USSCG) smo, za razliku od SSCG, očekivali da bude pravi slobodni sindikat i zaštitnik radnika, ali se ispostavilo da smo dobili umjesto vječitog Danila vječitog Srđu“, poručili su iz RP.

Oni su kazali da je prikupljanje potpisa za raspisvanje referenduma gubljenje vremena i zavaravanje radnika, jer će peticiju odbaciti parlamentarna većina koja je spremna da usvoji izmjene i dopune Zakona.

Iz RP su podsjetili da su lideri sindikata najavili da će, ukoliko se odbije raspisivanje referenduma, biti organizovan generalni štrajk.

„Kada se planira generalni štrajk? Kada se izgubi vrijeme i razvodni situacija i kada Nacrt dođe kao Predlog zakona kojeg u parlamentu čeka galasačka mašinerija koja će da ga izglasa“, saopštili su iz RP.

Oni su poručili da se na dogoverenu i isplaniranu prevaru radnika, kako bi se obesmislio beneficirani radni staž, a penzijski zamijenio stažom osiguranja, mora reagovati i odgovoriti na parvi način.

„Nakon ovakve blage reakcije lidera sindikalnih centrala više je nago jasno da su u dilu sa valstodršcima, koji su po diktatu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pisali nakaradne odredbe zakona i da njihove odluke treba ignorisati, jer očigledno da igraju ulogu trojanskog konja među radnicima“, saopštili su iz RP.

Sve vijesti