Ocjenjivanje spremnosti vojnika za doprinos NATO

Autor:

Pripadnici crnogorske Vojske (VCG), njih oko 300, učestvuju u vježbi Odlučan odgovor 18, koja omogućava ocjenjivanje nivoa borbene spremnosti deklarisanih jedinica VCG za doprinos NATO.

Kako je saopšteno, cilj vježbe, koja se održava do 21. septembra, je provjera i ocjenjivanje druge pješadijske čete iz sastava Pješadijskog bataljona, Odjeljenja NHBO, Odjeljenja vojne policije i Tima za deminiranje VCG, prema NATO programu za ocjenjivanje kopnenih snaga (CREVAL).

"Odlučan odgovor 18 je, po scenariju i cilju, nezavisna vježba koja se realizuje u skladu sa NATO direktivom za vježbe, koja omogućava ocjenjivanje nivoa borbene spremnosti deklarisanih jedinica VCG za doprinos NATO", pojašnjava se u saopštenju.

Vježba se, kako se precizira, realizuje po scenariju što realnijih situacija koje se mogu očekivati u NATO vođenim operacijama širokog spektra, prilagođenom ciljevima obuke i ocjenjivačkom procesu.

"Ocjenu borbene spremnosti jedinica daće mješoviti ocjenjivački tim sastavljen od predstavnika Vojske Crne Gore i Oružanih snaga Hrvatske, pod monitoringom predstavnika Komande kopnenih snaga NATO (LANDCOM), koji nadgledaju realizaciju ocjenjivanja", piše u saopštenju.

Tagovi:
Sve vijesti