U Nikšiću obilježen Dan oslobođenja

Autor:

Svečanom sjednicom Skupštine opštine, polaganjem vijenaca na spomenik palih rodoljuba i uručenjem tradicionalnih nagrada i povelje za humanost u Nikšiću je obilježen 18. septembar, Dan oslobođenja.

0
A- A A+
ilustracija Foto: MONDO/Ana Božović ilustracija

  Predsjednik Opštine, Veselin Grbović, ukazao je da je godina između dva septembra pokazala da je Crna Gora na „pravom putu prema društvu evropskih naroda, gdje joj je odavno bilo mjesto“ i da su u Nikšiću uložena značajna sredstva u investicione projekte.

„Popravljamo privrednu sliku našeg grada, uspostavljena je finansijska stabilnost u budžetu Opštine, lični dohotci su redovni, kao i isplate poreza i doprinosa državnom budžetu, a redovno se izmiruju sve obaveze prema dobavljačima, kreditorima i drugim institucijama“, naveo je Grbović na svečanosti u Nikšićkom pozorištu.

Prema njegovim riječima, obezbijeđeni su značajni depoziti za realizaciju planiranih investicija, a uz pomoć države pokrenenuti su i oporavljeni privredni kolektivi, koji su u periodu tranzicije prolazili kroz težak period rada.

Kao prvi investicioni projekat, Grbović je izdvojio rekonstrukciju Trga slobode koji je svečano otvoren 13. Jula, za šta je lokalna uprava izdvojila oko 1,5 miliona EUR, uz donaciju kineske vlade od 150 hiljada. Na Trgu je postavljen i spomenik narodnom heroju Čedomiru Ljubu Čupiću.

„Završena je izgradnja nove zgrade za penzionere sa 75 stanova i dvije od 66 stanova za zdravstvene radnike. Završena je izgradnja vodovoda za Petroviće u vrijednosti od 500 hiljada EUR, a sredstva je obezbijedila gradska vlast uz pomoć Ministarstva poljoprivrede i CEDIS“, rekao je Grbović.

Završeni su, kako je naveo, i rekonstrukcije i izrada rezervoara za vodovod u Morakovu, vrijedan oko 200 hiljada, vodovod u selu Koravlica na granici sa Bilećom u vrijednosti od 65 hiljada, vodne akumulacije u Velimlju, Crnom Kuku i Vučju za šta je utrošeno oko 300 hiljada.

Prema njegovim riječima, privode se kraju radovi na vodovodu za sela Vraćenovići i Dragovoljići vrijedni oko milion EUR.

Grbović je nabrojao brojne urađene infrastrukturne projekte koje su, pored Opštine, finansirali i Direkcija javnih radova, Ministarstvo poljoprivrede i Rudnici boksita.

„Počela jje i rekonstrukcija dugogodišnjeg problema Doma revolucije. Očekujemo da tokom sledeće godine izdamo potencijalnim investitorima u zakup slobodne prostore Doma i dobijemo sjajne ekonomske prostore i veliki broj zaposlenih“, rekao je Grbović.

On je predočio i da je dobijena donacija od Evropskog regionalnog fonda u iznosu od 3,7 miliona EUR za izgradnju Doma za stare, u kome će biti obezbijeđen smještaj za 206 korisnika.

Prema riječima Grbovića, u Nikšiću je u toku gradnja 15 zgrada privatnih investitora sa oko hiljadu stanova, što govori o velikoj zainteresovanosti kupaca za stanove u tom gradu.

Priprema se i projektna dokumentacija za izgradnju zapadne tribine stadiona Sutjeske, za šta se očekuje donacija od 1,5 miliona EUR od Fudbalskog saveza Crne Gore, rade se tri nova hotela, pripremljena je projektna dokumentacija za rekonstrukciju Dvorca kralja Nikole, za šta je neophodno oko dva miliona EUR.

Grbović se pohvalio i da je Nikšić uradio puno na polju kulture, kao i da ima izuzetnu saradnju sa resornim Ministarstvom, a naveo je i da se nastavljaju istraživački radovi na arheološkom lokalitetu Crvena stijena.

Značajni rezultati, kako je istakao, ostvaruju se u Nikšiću i u oblasti sporta, koji su ovjereni brojnim priznanjima.

Predsjednik nikšićke Skupštine Radivoje Nikčević istakao je da se istorija Crne Gore ne može napisati bez istorije Nikšića, čija je današnja generacija „na temeljima antifašizma dala snažan doprinos obnavljanju crnogorske nezavisnosti 21. maja 2006. godine“.

Na svečanoj sjednici Skupštine uručene su i Nagrade oslobođenja, a predsjednica žirija za dodjelu tog priznanja, Aleksandra Vuković, ocijenila je da su kultura i umjetnost najplodnije tlo za slobodu.

Vuković je saopštila da su ovogodišnji dobitnici dva stvaraoca na polju umjetnosti, književnik Dušan Govedarica i bivši ministar kulture, a sadašnji ambasador Crne Gore u Srbiji, Branislav Mićunović.

Govedarica je kazao da Nagradu oslobođenja prima „tačno onda kad je posumnjao da se cio život bavio uzaludnim poslom“.

Mićunović je rekao da sa osjećanjem velike časti prima nagradu u vrijeme kada Nikšić doživljava duboki preporod u svakom smislu.

Na Skupštini je, prema odluci predsjednika Opštine Veselina Grbovića, uručena i Povelja za humanost Nikšićanki Tatjani Vukićević koju nazivaju „heroinom našeg doba“, koja je 20-godišnjem komšiji darivala bubreg.

Gest Vukićević je, kako je rečeno, vrijedan divljenja, a ona je kao žena vrijedna poštovanja.

Na sjednici povodom Dana oslobođenja uručene su i studentske nagrade.

Predsjednik komisije Mladen Perović saopštio je da su to priznanje dobili Nevena Tomić, sa prosječnom ocjenom 9,95 na Filološkom fakultetu u Nikšiću, Saša Perović čija je prosječna ocjena 9,86 na Prirodno-matematičkom fakultetu, Milovan Roganović sa prosječnom ocjenom 9,39 na Medicinskom fakultetu.

Nagradjene su Ivana Vučković sa ocjenom 9,95 na Fakultetu političkih nauka i Mićo Kontić sa ocjenom 9,57 na Elektrotehničkom fakultetu.

Tagovi:
Sve vijesti