Uskoro besplatna škola programiranja

Autor:

Prirodno-matematički fakultet Univerziteta Crne Gore (PMF UCG) će, u saradnji sa kompanijom doMEn, krajem septembra organizovati besplatnu školu programiranja za učenike osnovnih i srednjih škola.

0
A- A A+
HP, Komp, Kompjuter, Ofis, Office, Kancelarija, Redakcija, Kompjuter, Laptop, PC, Pokrivalice, Pokrivalica Foto: Promo/HP/MONDO portal


Cilj škole je, kako je saopšteno, razvijanje algoritamskog razmišljanja kod učenika uzrasta od 11 do 18 godina.

Nastava za učenike sedmog, osmog i devetog razreda osnovne škole počinje 22. septembra, u devet sati na PMF-u, u sali 207, u zgradi Tehničkih fakulteta.

Termini početka nastave za učenike petog, šestog i sedmog razreda i za učenike srednjih škola biće objavljeni naknadno.

Kako se navodi, učenici petog, šestog i sedmog razreda osnovne škole, tokom programiranja baviće se programskim jezikom Scratch.

Za učenike sedmog, osmog i devetog razreda osnovne škole predviđen je programski jezik C++, a za učenike srednje škole programski jezik Java.

„Svi učenici koji žele da pohađaju školu programiranja popunjavaju prijavnu formu na sajtu https://informatikacg.me/, a rok je do početka škole“, kaže se u saopštenju.

Škola je, kako se navodi, besplatna za sve polaznike i mogu je pohađati svi učenici sa elementarnim znanjem upotrebe računara, odnosno korišćenja miša, tastature i kreiranja foldera.

Kako je saopšteno, nastava se izvodi u više starosnih kategorija, a broj grupa u kategoriji zavisiće od broja prijavljenih učenika.

Nastava će se održavati svake subote, po dva časa za učenike osnovnih škola, i svake druge subote, po četiri časa za učenike srednjih škola.

„Kao i prethodnih godina, nastava će se odvijati u salama Prirodno-matematičkog fakulteta i prostorijama doMEn-a“, kaže se u saopštenju.

Prva ljetnja škola programiranja organizovana je 2009. godine, sa ciljem da se djeca pripremaju za međunarodna takmičenja iz informatike i jasno naznačenom vizijom da je programiranje profesija budućnosti.

U radu ljetnje škole učestvovalo je ukupno 188 djece, u prosjeku oko 20 učenika po sezoni, a neki su učestvovali više puta.

Svi osvajači nagrada na Državnom takmičenju iz programiranja i Olimpijadi znanja, od 2009. do ove godine, bili su polaznici Škole programiranja.

Crna Gora, od 2010. godine učestvuje na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi (IOI), ali u proteklih osam godina nije bilo osvojenih medalja.

Sve vijesti