Pogledajte kako je izgledala F1 na Nirburgringu

Autor:

Cijela trka je trajala "samo" 15 krugova

Prije nešto više od 50 godina, tačnije 1967, Formula 1 se vozila na njemačkim Nirburgringu. Na najčuvenijoj stazi na svijetu Velika nagrade Njemačke se poslednji put vozila 1976. godine.

VN Njemačke, 29. po redu, vožena je "samo" 15 krugova, što svakako nije iznenađujuće ako se zna da je jedan krug tada (a malo manje i sada) iznosio skoro 23 kilometra.

Izvor: YouTube/Lars Halvard Rødberg

Za razliku od sadašnje staze, na snimku se može vidjeti da na dobrom delu Nirbirgringa Nordšlajfe nema zaštitnih ograda, pa sve djeluje kao da su najbrže mašine vozile po nekom magistralnom putu, a ne na pravoj trkačkoj stazi. Uz to, formule su bukvalno letjele kroz "Zeleni pakao".

Takođe se može videti i kako su se vozači spremali za trke, odnosno koliko su bili (ne)zaštićeni.

Te sezone takmičili su se neki od najlegendarnijih F1 vozača, kao što su Grejem Hil, Džeki Stjuart, Džim Klark, Džek Brebam i Gi Ližie.

VN Njemačke 1967, kao i celu tu sezonu, obilježili su vozači tima Brebam-Repko. Deni Hulm je osvojio Nirburgring, a kasnije i šampionat, dok je Džek Brebam bio drugi – i u Njemačkoj i na kraju šampionata.

Pogledajte jednog "gradskog Jugića" na Nirburgringu

Najnovije i najzanimljivije vijesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, savjeta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našoj Facebook stranici – MONDO Automobili.

Sve vijesti