POČINJE: Amerika na udaru uragana (VIDEO)

Autor:

Snažni vjetrovi i kiše počeli su po obodima obale Sjeverne Karoline. Očekuje se da najsnažniji talas nevremena zahvati Sjevernu i Južnu Karolinu u petak, prenosi CNNi.

Obilne padavine praćene olujnim vjetrovima šire se iznad priobalnog područja na jugozapadu Sjeverne Karoline.

Zasad vetrovi savijaju drveće i nanose morsku vodu na ulice, ali će se, prema meteorolozima, situacija znatno pogoršati kada oluja bude zašla na kopno rano u petak.

Vjetrovi koje nanosi Florens su oslabili kako se uragan približio kopnu, splasnuvši sa 225 kilometara na sat, pa je nivo uragana spušten sa zastrašujuće kategorije četiri na dva.Vlasti ipak pozivaju stanovništvo da se ne opušta i upozoravaju da bi Florens mogao biti smrtonosan.

Meteorolozi su naveli da bi Florens, s obzirom na snagu i veličinu, mogao da nanese ogromnu štetu kao uragan Harvi prije godinu dana u okolini Hjustona.

Škole i kompanije su zatvorene uz obalu do Džordžije, a aviokompanije su otkazale oko 1.200 letova.

Pratite uživo situaciju u SAD:

Izvor: Youtube/USA Today

Izvor: Youtube/TimeIz NHC dodaju da se uragan trenutno nalazi na oko 270 kilometara istočno od grada Mirtl Bič, sa vjetrovima maksimalne brzine do 165 kilometara na čas.

Očekuje se da će se "Florens" tokom noći i u toku sjutrašnjeg dana pomeriti bliže ili iznad južnog dijela Sjeverne Karoline i sjeveroistočnog dijela Južne Karoline.

Izvor: Youtube/MrMBB333

Zvaničnici u Južnoj i Sjevernoj Karolini zatvaraju luke pred naletom uragana. Na opasnost je upozoreno više od 10 miliona stanovnika.

SRUČIĆE SE KAO TAJSON!

"Ovo će biti kao udarac Majka Tajsona na obalu Karoline", kaže Džef Bajard iz Federalne agencije za vanredne situacije.

Oko 12.000 objekata uglavnom na obali Sjeverne Karoline ostalo je bez električne energije uslijed jakog udara vjetra izazvanog uraganom.

Većina kuća i poslovnih objekata bez struje je u okruzima Kartenet i Krejven, severno od projektovane staze oka uragana i u kojima se očekuju obilne padavine, prenosi AP.

 U Severnoj Karolini su za komercijalni saobraćaj zatvorene luke Vilmington i Morhed, dok je u Južnoj Karolini zatvorena luka u Čarlstonu za prevoz kontejnera, prenosi AP.

Predsjednik SAD Donald Tramp  uputio je poruku građanima da je uz njih!

On je prethodno poručio da je zaštita života najviši prioritet i pozvao one koji žive na putu uragana da poslušaju naredbe za evakuaciju.

On je dodao da bi Florens mogao biti "jedan od najjačih uragana koji su ikada pogodili Istočnu obalu".

Mnogobrojni građani evakuisani su u skloništa.

Više od deset miliona stanovnika u tri američke države upozoreni su na opasnost od uragana Florens, saopštila je američka Nacionalna meteorološka služba.

Iz Centra dodaju da i dalje postoji opasnost po živote ljudi zbog obilnih padavina i olujnih naleta.

Zbog uragana nastala je uzbuna i u američkoj vojsci. Američka Mornarica premiješta osoblje i brodove, dok Vazduhoplovstvo premešta avione na bezbednije lokacije uoči naleta uragana "Florens" na istočnu obalu SAD. 

Šest nuklearki na putu uragana

 Američki zvaničnici uvereni su da je šest nuklearnih elektrana koje se nalaze na putanji uragana Florens bezbjedno, ali neki stručnjaci upozoravaju da bi poplave i obilne kiše mogle da ugroze njihove zašitne sisteme.

Ovih šest nuklearki u Severnoj i Južnoj Karolini nalazi se direktno na projektovanoj putanji uragana, kaže Meri Ketrin Grin, portparolka kompanije "Djuk Enerdži" u čijem vlasništvu se one nalaze.

Ona je rekla da su nuklearne elektrane Bransvik i Šeron Haris u Severnoj Karolini, najbliže mjestu gdje se predvida da će uragan udariti.

Džef Bajard  kaže da oni nisu zabrinuti za ove elektrane "u ovom trenutku" i da pažljivo prate situaciju, prenosi CNN.

"Ove elektrane su zaštićene, imaju rezervne generatore za struju i brzo ćemo proceniti bilo kakve uticaje na nuklearnu elektranu posle oluje", rekao je on.

Međutim, Udruženje zabrinutih naučnika, izražava sumnju u mogućnost da bi nuklearka Bransvik mogla da odoli uraganu zbog toga što nema dovoljno dostupnih informacija o njenoj spremnosti.

Portparol Komisije za nuklearnu energiju Skot Barnel rekao je, međutim, da je nuklearka Bransvik dovoljno osposobljena da odoli uraganima jačine kakvu ima Florens i da postoje planovi o njenom gašenju ako bude potrebno.

Tagovi:
Sve vijesti