Gotovo savršen: Note 9 utisci iz prve ruke (VIDEO)

Ponijeli smo novi Note s nama na put. Nismo pogriješili, pogledajte i zašto!

Gotovo savršen: Note 9 utisci iz prve ruke (VIDEO) Foto: MONDO portal / Marko Čavić

Samsung je na IFA 2018 sajmu, očekivano predstavio i svoj najmoćniji pametni uređaj do sada - Galaxy Note 9. Odlično, pomislili smo - eto nama sjajne zgode da još jedno predstavljanje na poznatom sajmu uvežemo s našim raspakivanjem Note 9 i prvim utiscima o ovom telefonu.

Galaxy Note 9 “doputovao“ je zajedno s nama u Berlin, mada nismo imali priliku dugo prije toga da se družimo s njim. Takođe, ovo je prvi Note telefon, koji koristimo kao primaran telefon i moramo odmah na početku da kažemo da zahtjeva određeno vrijeme privikavanja.

Note 9 je serija za sebe, S Pen je svijet za sebe, a zajedno čine da jednostavno morate da date sebi vremena, da se uhodate sa svim novim opcijama, kako biste kasnije bili “master“ produktivnosti. Mi to još uvijek nismo, ali smo na putu da to postanemo. Sad, kad nekoliko dana zapisujemo stvari čini nam se da je život prije S Pena bio nezamisliv - što je zajedničko za većini novih stvari, koje isprobate, a koje su dobre. Ne kaže se bez veze da se na dobre stvari čovjek brzo navikne.

Pročitajte i ovo: Frižider je glava kuće, inteligencija u veš mašini

Jedina prepreka, koju Note 9 stavlja pred vas - buduće korisnike - jeste njegova “ogromnost“. Velik je i inače, a u zaštitnoj futroli još veći! Ako ne volite velike telefone - Note 9 nije za vas. Ipak, Note 9 ima dovoljno intuitivan interfejs, da ga možete lako koristiti jednom rukom. Sve što ne možete da dohvatite dok je interfejs prikazan u 1:1 odnosu, imaćete priliku da dosegnete brzim smanjivanjem interfejsa - triput brzo kliknite na kvadratić u sredini donje linije ekrana i prikaz će se smanjiti tako da lako dođete do bilo kog dijela interfejsa u lijevoj ili desnoj ruci. Takođe, tastatura je podesiva po visini i po širini, a može da se priljubi i uz desnu ili lijevu ivicu. Zgodno i praktično, nema šta!

Pogledajte naše prve utiske o Note 9:

Izvor: MONDO MobIT

Kamera je još jedna stvar, koja često pravi problem prilikom kontrolisanja velikih telefona. Znate već šta slijedi - Samsung je sredio i to, pošto je okidač kamere plutajući! Ono veliko, okruglo dugme, koje je obično u desnom dijelu ekrana kad slikate ili dole, kad slikate uspravno, je sad moguće pomjeriti i staviti pod palac tako da nema potrebe za žongliranjem tokom slikanja, neprirodnim držanjem telefona i slično. Naravno, uvijek brzo možete da izvučete S Pen i elegantno okinete sliku tasterom na olovci, dok telefon držite čvrsto i sa stabilnim kadrom.

S Pen je naravno centralni dio svega na Note 9 telefonu i potpuno mijenja koncept upotrebe mobilnog telefona. S Pen je dobio Bluetooth podršku, što omogućava da u različitim aplikacijama na različit način kontrolišete tu aplikaciju. Recimo, imate priliku da S Pen olovkom puštate muziku, preskačete ili vraćate pjesme, okidate slike i video, kao i da pregledate galeriju, krećete se naprijed i nazad kroz internet pregledač, upravljate prezentacijama i čak kontrolišete dodatnu Samsung opremu, Gear 360 kameru, recimo. Samsung će uskoro otvoriti S Pen APK ka programerima, pa će svi, koji požele imati na raspolaganju mogućnost da implementiraju upravljanje S Pen-om u svojim aplikacijama i tad će Note 9 imati za korisnike još veću korisničku vrednost. Olovka se puni dok je u ležištu, a bez kontakta sa telefonom ima kapacitet za oko pola sata rada, dok joj za punjenje treba svega nekoliko minuta.

Što se pisanja S Pen-om po telefonu tiče - oduševljeni smo! Note 9 je stvoren za novinare! Ima podršku za bilježenje čak i kad je ekran ugašen, što znači da sve brzo i lako možete da napišete i automatski sačuvate bez otključavanja telefona, otvaranja S Note aplikacije, kreiranja novog zapisa itd. Dovoljno je samo izvući S Pen, kliknuti na dugme i početi pisati. Tokom vremena Samsung je unaprijedio podršku za srpski jezik, pa pisanje po ekranu savršeno prepoznaje srpske pisane latinične riječi (ćirilicu još uvijek istražujemo, pisaćemo i o tome) i prebacuje ih u digitalni zapis, odakle ih kasnije lako možete sređivati u Microsoft Word i drugim programima za obradu teksta. Kad smo već ovdje recimo i to da Microsoft svim Note 9 korisnicima poklanja 100 GB (na dve godine) prostora na OneDrive aplikaciji, kako bi njihovi Office fajlovi uvijek bili lako dostupni.

S obzirom na to da je na ovakvim dešavanjima, kakvo je IFA 2018, važno zabilježiti sve odmah i sad, oduševljeni smo kojom brzinom Samsung uspjeva da prepozna i “švrakopis“, kojim se koristimo pokušavajući da zapišemo sve što sagovornici i na prezentacijama govore ili čujemo. Prepoznavanje rukopisa se ne snalazi sa nekim skraćenicama i posebno slengom, koji nam se omakne u brzini, priznajemo, ali jednom dodatu riječ u rečnik Note 9 će zapamtiti i sledeći put, kad je upotrijebite, pustiće je bez problema. Kao što smo rekli za uopšte korišćenje Note 9, trebaće vam neko vrijeme da se naviknete i na pisanje S Pen olovkom - dok shvatite kako prepoznavanje riječi radi, kako da brzo zamijenite ili odbijete ponuđenu riječ, kao i kako da naterate Note 9 da upotrebi vašu, a ne svoju riječ, koji je “tiho“ zamijenio, dok ste piskarali sve što ste mislili u brzini.

S Pen je sjajan za dopisivanje, redovno smo ga koristili u Messenger, Viber i WhatsApp aplikacijama, ali nije zgodan za Instagram, kad se unosi puno hešteg oznaka. Pisanje SMS poruka je, takođe, brzo i precizno, a ovdje se moramo osvrnuti i na najvažniju stvar - koristiti S Pen u pokretu nije lako. Možda tražimo previše, ali da biste kvalitetno zapisali sve što mislite telefon ćete morati da držite čvrsto, zastanete ili sjednete za sto i zapišete to što ste mislili. U pokretu se nehotice prave greške i telefon sve manje toga prepoznaje, jer je teško iole pravilnije napisati riječi.

Pucanje aplikacija i rješenja

Samsung ima novi sistem rada kad dođe do pucanja aplikacije. Recimo, nama je Here WeGo navigacija pukla tokom rada 10-ak puta. Note 9 je to prepoznao, skenirao aplikaciju i rešio problem tako što je povukao prikaz aplikacije preko cijelog ekrana. Ovo se dešava zbog novog odnosa stranica ekrana na telefonima i činjenice da neke aplikacije nisu prilagođene za korišćenje na 18:9 ili drugim, srodnim odnosima stranica. Dobro je znati da je novi AI sistem zaista uspio da prepozna i sredi problem. Sad nam Here WeGo radi kao sat!

MONDO MobIT

Što se drugih stvari tiče, dok još traje IFA sajam, osvrnućemo se na memoriju o kojoj ne brinemo uopšte. Uz 128 GB interne memorije nema bojazni da ćemo ostati bez prostora i pored činjenice da non-stop škljocamo i snimamo i preuzimamo gomile materijala i saopštenja. Takođe, baterija je solidna. Ne možemo reći da smo oduševljeni, jer je 4.000 mAh na papiru izgledalo mnogo izdašnije, ali ni uslovi u kojima mi sad koristimo Note 9 nisu baš uobičajeni, pa ćemo se na bateriju vratiti opet, u nekom od narednih izvještaja. Recimo, bez punjenja baterija ne bi izgurala cio dan na Sajmu, a pošto smo telefon prije toga koristili tek nekoliko dana, ne možemo objektivno da tvrdimo da ona u uobičajenim uslovima to ne bi mogla. Bez obzira na ovo dobra je stvar što je u kutiji brzi punjač, pa se telefon vrlo brzo može spremiti za novi “udar“ na bateriju, pa posjete medija centru upravo iskoristimo za to - napunimo telefon toliko koliko smo tu i idemo dalje.

Kamera. Nećemo dužiti o njoj, jer je i na prethodnicima bila nevjerovatna, a sad je dobila i automatsko AI prepoznavanje scene, pa telefon sam podešava parametre fotografisanja. Uostalom, šta je bolji dokaz od fotki iz svakodnevnog korišćenja - pogledajte sve naše IFA 2018 vesti, koje su nastale i zahvaljujući kameri Note-a 9 i sami ćete moći da zaključite koliko je ona dobra. Kamera ima i par sjajnih trikova - reći će vam kad je neko trepnuo na slici ili da očistite staklo preko sočiva, kako slika ne bi bila mutna ili da ponovite snimak, ako jeste - opasna stvar, Samsunže, nema šta!

Umesto IRIS skenera i prepoznavanja lica mi koristimo skener otiska prsta. Ima novo mjesto i tako nam je zgodnije, ali je za bezbjednost podataka zapravo zadužen Knox, kao platforma, koja je isprepletana u svim segmentima softvera i hardvera telefona. To je lepo znati, jer je sve teže pronaći siguran način komunikacije sa ljudima, koji su udaljeni ili razmijenjujete često važne, a povjerljive fajlove ili prepiske.

Iako ovo nije kompletan Note 9 test smatramo da vam može biti dobar pokazatelj onoga, uglavnom najvažnijeg, što Samsung Galaxy Note 9 može. Vratićemo se na odgovore na vaša pitanja i još jednom opisati iskustvo korišćenja ovog telefona, kad prođe još neko vrijeme, jer Note 9 zaslužuje da ga sagledavamo duže, nego druge telefone. Ono što vam sad odmah možemo reći jeste da Samsung ne laže, kad kaže da je Note 8 supermoćan. Zaista je takav i zadovoljni smo što je ovde, u Berlinu, sa nama.

Ovo je model, koji je namenjen naprednim, beskompromisnim korisnicima, koji će znati i da ga upotrebe. Ovo nije telefon za selfi “foliranje“ i stavljanje na sto. OK, nekima će možda biti, ali mi ga doživljavamo potpuno drugačije - kao poslovnu alatku, koja ima i adekvatnu cijenu. Ko ima - daće i neće pogrešiti. Ko nema, nažalost, valjda će jednom biti!

Savršen dodatak uz Galaxy Note 9 - Galaxy Watch

Na IFA sajmu je takođe prikazan i novi Galaxy Watch sat, koji predstavlja kombinaciju tradicionalnog sata i pametne tehnologije. Galaxy Watch donosi unapređenu bateriju, koja traje i do sedam dana. Uz dodatak LTE konekcije, korisnik Galaxy Watch sata sad može da ostane povezan sa pametnim telefonom bez potrebe da telefon nosi stalno uza sebe. U skladu sa potrebama potrošača da vode zdrav život, Galaxy Watch sat u sebi ima ugrađen i uređaj za praćenje upravljanja stresom, monitor za praćenje rada srca, praćenje ritma spavanja i vježbe disanja koje korisniku pomažu da ostane skoncentrisan.

Naravno, ovaj sat prepoznaje tipove vježbanja i savetuje vas kako da bolje vježbate, dok je u stanju i da vam pokaže kuda ste se kretali tokom dana (ako vi tako podesite), jer ima ugrađen GPS sistem. Galaxy Watch podržava

Pratite naše društvene mreže za slike, video i izvještaje i ne zaboravite da pratite oznaku IFA 2018 na MONDO sajtu i #MobITIFA2018 oznaku na društvenim mrežama!

Sve vijesti