Dnevna data i na šta je trošiš?

Da li se nervirate zbog toga što vam telefon brzo "posrče" mjesečni mobilni internet saobraćaj? Evo kako da mu doskočite!

Dnevna data i na šta je trošiš? Foto: MONDO

Godina je 2018. i svi smo povezani na internet. U redu, ne baš svi, ali ako čitate ovaj tekst, to onda znači da vi jeste. Desktop računari i laptopovi su blagu prednost prepustili pametnim telefonima. Svi imamo telefone. I svi ih koristimo svakodnevno.

I svi smo non-stop online.

telefoni, pametni telefoni Foto: MONDONaš telefon je naš produžetak ruke i koliko god nam teško bilo da to priznamo, postali smo zavisni od online svijeta. Šta biste vi radili da ostanete bez mobilnog interneta?

Nema Viber-a, nema WhatsApp-a, Facebook-a, Instagrama, niti Twitter-a... Nema YouTube-a, a pravi gejmeri dobro znaju koliko bi im nedostajao i Twitch kada ne bi mogli da mu pristupe.

Nikad nam nije dosta neta. Još samo ovaj video, još samo ova pjesma, još samo ova serija da se pogleda u dahu... Još samo pola sata skrolovanja. Još samo ovu aplikaciju da isprobam... Korak po korak, ostali smo bez mobilnog neta, a da to nismo ni primijetili. Slijedi nekoliko predloga, kako da spriječite "curenje" date:

Na primjer, možemo u podešavanjima da ograničimo mjesečnu data potrošnju. Vlasnici Android telefona to mogu da urade tako što uđu u Settings (Podešavanja), kliknu na Data Usage>>Billing Cycle>>Data limit and billing cycle.

Korak po korak to izgleda ovako:

Izvor: MONDOMožemo da zabranimo aplikacijama da troše datu u pozadini, dok ih ne koristimo. Za to postoji i opcija iz menija Settings>>Data Usage. Tu ćemo vidjeti jasnu statistiku koja pokazuje koliko MB je potrošila koja aplikacija, a kada kliknemo na željenu aplikaciju, možemo da joj zabranimo da "iz prikrajka" troši naš dragocjeni net.

Izvor: MONDO


iOS korisnici iz menija Settings>>Cellular mogu da zabrane pojedinačnim aplikacijama da troše datu.

Šta još možemo da uradimo da uštedimo datu? Pojedine aplikacije imaju opciju za kompresovanje koja nam može biti korisna. Primjera radi, u Chrome pregledaču možemo da uključimo Data Saver i da tako uštedimo još koji MB:

Izvor: MONDOOsim svih ovih opcija, uvijek bi trebalo voditi računa o aplikacijama za koje znamo da troše mnogo date, zatim isključiti sinhronizaciju, ali se i truditi da na minimum svedemo korišćenje striming servisa kada nismo povezani na Wi-Fi, kao i da, na primjer, smanjimo kvalitet YouTube snimka koji gledamo.

Na kraju krajeva, ako želimo da baš odemo u krajnost, osim što ćemo voditi računa da aplikacije preuzimamo i ažuriramo samo kada smo povezani na Wi-Fi, neki biraju da povremeno potpuno
isključe mobilni internet, a internet sadržaju pristupaju samo preko Wi-Fi.

Šetnja gradom od kafića do kafića i maltretiranje svih konobara da nam daju šifru za Wi-Fi kako bismo samo u krajnjoj nuždi koristili svoj mobilni internet saobraćaj, takođe je opcija (ali možda malčice prenaporna).

telefoni, pametni telefoni Foto: MONDOSve vijesti