Ukrajinski reditelj kritično u ruskom zatvoru?

Autor:

Ukrajinski reditelj Oleg Sencov, koji sto dana štrajkuje glađu u ruskom zatvoru, u kritičnom je stanju, saopštila je danas njegova porodica, a što je Moskva odmah demantovala.

0
A- A A+


Iz Kremlja su za rusku agenciju RIA Novosti odbacili te navode, uz obrazloženje da je grupa lekara pregledala Sencova u ponedeljak i da su utvrdili da je njegovo stanje zadovojavajuće.

Oko 50 ljudi okupilo se danas ispred ruske ambasade u glavnom gradu Ukrajine noseći plakate na kojima je napisano "Spasite Olega Sencova!".

Sencovljeva sestra Natalija Kaplan rekla je danas agenciji AP da se on nalazi na intenzivnoj bolničkoj nezi i da je u kritičnom stanju, ali je dodala da porodica nema potpune informacije o njegovom zdravlju.Predsednik Ukrajine Petro Porošenko naveo je na društvenoj mreži Twitter da "ne prođe nijedan međunarodni sastanak, a da ne zatraži od svetskih lidera da budu proaktivniji u pritiscima Kremlja da oslobode Olega" i sve druge ukrajinske zatvorenike.

Sencov (42), rodom s crnomorskog poluostrva Krima koje je Rusija pripojila, započeo je u maju štrajk glađu tražeći da budu oslobođeni svi ukrajinski "politički zatvorenici". Osuđen je 2015. godine na 20 godina zatvora zbog terorizma i šverca oružja.

Njegove pristalice smatraju da je krivično gonjenje Sencova koji se oštro protivio pripajanju Krima Rusiji, politički motivisano.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je ranije da pomilovanje nekom zatvoreniku može da bude razmotreno samo ako ga traži sam osuđenik, čemu se Sencov protivi.


Tagovi:
Sve vijesti