Filmski festival Seanema od četvrtka u Ulcinju

Autor:

Filmski festival Seanema, koji već četiri godine organizuje nevladina organizacija Ja djelujem (iACT), biće održan od četvrtka do nedjelje u Ulcinju, a tema ovogodišnje manifestacije je identitet.

Filmski festival Seanema od četvrtka u Ulcinju Foto: MONDO/Anto Baković

Prema riječima organizatora, ovogodišnji Seanema festival donosi filmove koji se na različite načine bave istraživanjem ličnih i kolektivnih identiteta.

„Za četiri dana, na platnu na vrhu ulcinjskog Starog grada smjenjivaće se 40-ak dugometražnih, kratkometražnih i dokumentarnih filmova iz regiona i svijeta, a dvije kategorije su takmičarske“, kaže se u saopštenju.

Filmski program će, kako se navodi, pratiti panel diskusije, a za mlade iz cijele Crne Gore su planirane dvije radionce, na temu filmske kritike i produkcije.

Od četvrtka do nedjelje, filmski program festivala biće prikazivan svake večeri ispred Arheološkog muzeja na sjevernom dijelu ulcinjskog Starog grada i na plaži Sunset Beach ispod zidina tvrđave.

U takmičarskom programu festivala su dugometražni filmovi programa Identitet, među kojima najbolji film bira publika, a nagradu žirija dobiće filmovi iz takmičarske konkurencije kratkometražnih filmova.

Kako je najavljeno, Festival će otvoriti film iz programa Identitet – albansko-italijanska koprodukcija reditelja Edmonda Budine „Slomljeni“, a iste večeri, biće prikazan i program od sedam kratkih filmova van takmičarske konkurencije „Suočavanje sa prošlošću“, u produkciji Akademije za film i multimediju Marubi.

U okviru programa Identitet, tokom četiri festivalska dana biće prikazani i film „Moj vlasitit rat“ u kojem rediteljka Lidija Zelović govori o suočavanju sa posljedicama rata i izbjeglištvom.

Svjetsku premijeru imaće ostvarenje holandskog reditelja Stefa Broka „Balkanski trougao“, a Identitet će činiti još i francusko-belgijska koprodukcija reditelja Manuela Putea „Bektašijci“, kao i film koji je dobio nagradu publike na prošlogodišnjem DokuFest-u u Prizrenu, „Htjeti, željeti, voljeti“, reditelja Ilira Hasanija.

U okviru takmičarskog programa kratkometražnih filmova biće prikazano 16 ostvarenja iz zemalja regiona, Evrope i svijeta, a o pobjednicima te selekcije odlučivaće tročlani žiri festivala koji čine Lidija Zelović, Gazmend Čitaku i Florenc Papas.

Od crnogorskih ostvarenja u takmičenju je kratki film „Peloid“ Bojana Stijovića.
„Festival će ove godine u programu Seanema Panorama donijeti i pregled najboljih kratkometražnih filmova po izboru Evropske filmske akademije iz konkurencije EFA za program Short Matters! Za 2017. Godinu“, kaže se u saopštenju.

Ti filmovi će, kako je najavljeno, biti prikazani u revijalnom dijelu festivala, a posjetiocima će pružiti priliku da vide neke od najboljih evropskih kratkih filmova.

Prema riječima organizatora, Seanema tradicionalno okuplja stručnjake koji će razmjenjivati mišljenja o filmovima i temi festivala na panel diskusijama koje će u Biblioteci Mirko Srzentić u Ulcinju biti održane u petak i subotu, pod naslovom Identitet – Interakcija – Intriga.

„Među učesnicima diskusije treba pomenuti vanrednog profesora na FDU, Janka Ljumovića koji je o festivalu napisao i autorski tekst kao i Sehada Čekića, direktora Filmskog centra Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Novina četvrtog izdanja Seanema Film Festivala je besplatan edukativni program za dvadesetak mladih iz svih dijelova Crne Gore.

Taj program je, kako je pojašnjeno, podijeljen u dva dijela, od kojih se jedan bavi interaktivnom filmskom produkcijom i mladima daje osnovna znanja o filmskoj produkciji, dok je drugi „Kritični kamp“ osmišljen tako da kod učesnika razvija kritički odnos prema sadržajima koje konzumiraju.

Ovogodišnji Seanema Film Festival podržali su Filmski centar Crne Gore, Opština Ulcinj i ulcinjska Turistička organizacija, kao i drugi donatori iz zemlje i inostranstva.

Sve vijesti