U vojnom kampu boravila dva dječaka iz Podgorice

Autor:

U kampu Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije na Zlatiboru u Srbiji boravila su i dva dječaka iz Crne Gore, oba iz Podgorice, saznaje Pobjeda.

0
A- A A+

ilustracija Foto: Mondo/Goran Sivački ilustracija

  Predsjednik tog udruženja Željko Vukelić potvrdio je Pobjedi ovu informaciju, ali nije mogao da kaže više detalja s obzirom na to da se radi o maloljetnicima.

“Po dječake su odmah pošto smo ih obavijestili da će kamp da bude zatvoren došli roditelji i nije bilo nikakvih problema. Roditelji su preuzeli i djecu iz Bosne i Hercegovine koja su bila u našem kampu”, rekao je on.

Kamp u kojem je bilo 10 djevojčica i 34 dječaka zatvoren je u petak zbog, kako je tada rekao ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, moguće zloupotrebe djece i uznemirenja javnosti.

Vukelić je juče Pobjedi kazao da će udruženje na čijem je čelu danas organizovati konferenciju za novinare u Novom Sadu, odakle će tražiti od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra Stefanovića da pozovu na odgovornost one koji su im, kako on tvrdi, “dali lažni izještaj o organizovanju omladinsko-patriotskog kampa za djecu na Zlatiboru”, zbog čega je policija kamp zatvorila.

Organizator kampa, čije je prijevremeno zatvaranje privuklo pažnju čitavog regiona, tvrdi da je srpsko Ministarstvo odbrane bilo upoznato o planiranim aktivnostima i da za to ima dokaz.

Prema riječima Vukelića, “pompezno najavljeno u medijima kako djeca naoružana do zuba marširaju po Zlatiboru”.

“Kamp je urađen po uzoru na onaj koji je organizovan u Rusiji. Nijesmo ga nazvali vojni već omladinsko-patriotski, jer nemamo vojnu opremu kojom Rusija raspolaže. Djecu smo učili ljudskim vrijednostima, radu, obavezama, odgovornosti, uzajamnoj pomoći, tradiciji srpskog naroda i vojske i tradiciji spsko-ruskog prijateljstva. Sa njima su radili bivši pripadnici vojske, sada već penzioneri”, pojasnio je Vukelić.

Djeci su, kaže, dali gumene puške koje se mogu kupiti u prodavnicama igračaka. Naveo je i da je sve bilo na dobrovoljnoj osnovi i da su roditelji znali što će njihova djeca tamo raditi.

Komentarišući to što su djeca bila obučena u uniforme, što je izazvalo osudu javnosti, organizator kampa je kazao da tu ne vidi ništa sporno.

“Ne vidim što nekom smeta uniforma u kojoj smo odbranili Srbiju od NATO agresije. Ona je bila u službenoj upotrebi ranije, a mi kao ratni veterani u njoj smo odbranili Jugoslaviju. Davno je bila u upotrebi, tako da to više nije uniforma već maskirni odjevni predmet koji se može kupiti u prodavnici”, naveo je Vukelić.

Ističe i da je kamp redovno obilazila policija.

Željko Vukelić najavio je da će u subotu u Novom Sadu organizovati skup na kome će učesnicima kampa dodijeliti diplome.

Iz Uprave policije Pobjedi su juče saopštili da su tražili od kolega iz Srbije da im dostave informacije o učešću maloljetnika iz Crne Gore u vojnom kampu na Zlatiboru.

Kako su naveli, Uprava policije Crne Gore nije zvanično obaviještena, niti od kolega iz Srbije „niti bilo kojeg drugog pravnog ili fizičkog lica, o bilo kojem detalju koji se odnosi na slučaj takozvanog vojnog kampa na Zlatiboru“.

Sve vijesti