Zašto varamo u dvadesetim godinama

Autor:

Da li su presudni dužina veze, prethodna iskustva ili jednostavno crte karaktera? Ovo istraživanje otkriva istinu!

Istraživanje objavljeno u "Britanskom žurnalu psihologije" pokazalo je da postoji nekoliko odlučujućih faktora kada je u pitanju prevara u vezi.

Impulsivni ljudi, i oni koji su imali više partnera od svoje druge polovine, skloniji su prevari, prenosi "Indipendent".

Ljudi oba pola koji su karakterno impulsivniji skloniji su prevari, ne zato što ne vole svog partnera ili ne razmišljaju o posledicama, već zbog toga što srljaju u situacije i ne stižu da ih sagledaju.

Oni koji su u prošlosti imali veći broj partnera biće neverni zato što su, kako pojašnjavaju istraživači Univerziteta u Kvinslendu, "iskusniji" na polju fizičkog kontakta.

"Učesnici studije koji su imali više partnera imali su bolju sposobnost da prepoznaju da li im se neka osoba 'nabacuje', odnosno da li je zainteresovana za njih ili ne. Bili su i skloniji bržem ostvarivanju fizičkog kontakta," navode autori studije.

Dužina veze, kao ni "dubina" osećanja između partnera, ipak nisu bili među ovim presudnim faktorima.

Istraživanje je obuhvatilo 123 učesnika heteroseksualne orijentacije, starosti oko 25 godina. Utvrđeno je i da su muškarci i žene jednako skloni prevari koja se zasniva samo na poljupcu, dok će muškarci ipak češće od žena ići "do kraja" kada je preljuba u pitanju.

Za kraj, podseća ovaj list, trebalo bi izvući i pouku, kao što to činimo kroz sva životna iskustva – partneri koji su bili prevareni razvijaju bolje sposobnosti prepoznavanja sumnjivog ponašanja, i ubuduće bolje procenjuju ljude koje upoznaju ili sa njima stupaju u vezu.

JEDINO što može da pomogne u ovoj situaciji

Da li biste oprostili prevaru (ANKETA)

Prevarili ste partnera?

Šta je za vas prevara? (ANKETA)

Sve vijesti