"Dan D" za Kosovo u novembru?

Autor:

Francuski istoričar Aleksi Trud kaže da bi konačni dogovor o Kosovu, prema njegovim informacijama, trebalo da bude postignut u Parizu 11. i 12. novembra na marginama proslave stogodišnjice pobede saveznika u Prvom svetskom ratu.

"Dan D" za Kosovo u novembru?  Foto: MONDO/Predrag Vujić

Francuski istoričar i geopolitikolog smatra da će predstojeća runda dijaloga Beograda i Prištine početkom septembra biti ključna.

"Nije isključeno da ovaj simbolični trenutak donese Beogradu povoljnu klimu za dogovaranje bar oko nekih detalja. Ne bi bilo ništa neobično da Srbija u poslednjem trenutku , kao što je bivalo kroz istoriju, uspe da postigne povoljno rešenje", kaže Trud za "Novosti" od nedelje.

Taj pretpostavljeni dogovor mogao bi da zaživi, prema njegovom mišljenju, na proleće sledeće godine, pre izbora za novi saziv EP.

Sadašnji sastav EK namerava da to završi tokom svog mandata i ne žele da se to oteže unedogled, dodao je on.

Trud smatra da je manevarski prostor Srbije za rešavanje kosovskog pitanja veoma mali, da je pritisak EU i SAD veoma jak i u poslednjih šest meseci sve jači.

On izražava pesimizam i da bi Srbija mogla da dobije ZSO kao minimum utvrđen Briselskim sporazumom.

Tači: Nećemo dozvoliti novu RS na Kosovu

"NATO na terenu de fakto podržava prištinske vlasti, a na međunarodnom planu takođe postoji jaka podrška EU i SAD. Albanci su sve dobili i nemaju interes da bilo šta daju. Rešeni su da idu do kraja", navodi on.

SAD traže garancije da sporazum ne utiče na BiH?

Upitan šta bi Srbija, u ovako nepovoljnim okolnostima, mogla da dobije u pregovorima, on kaže će uspeh biti ako dobije sever Kosova.

Vučić: Ja sam za razgraničenje sa Albancima

"Ali sam zato mnogo veći optimista kada je reč o Republici Srpskoj. Baš zbog razvoja situacije oko Kosova vidim prostor da se RS još više približi Srbiji. Ako Srbi dobiju malo ili ništa u svom istorijskom regionu, na Kosovu, vrata direktno, kao posledica toga, ostaju otvorena za ubrzavanje podele BiH. Ako Albanci urade ono što misle da mogu na Kosovu, nema razloga da to ne urade i Srbi u BiH", kaže Trud.

"Ako Kosovo uđe u UN, i RS traži stolicu"

Sve vijesti