Deset načina da sebi olakšate dijetu

Autor:

Primijenite ovih deset navika i vaš put ka željenoj težini će biti lakši!

Nije lako držati dijetu, bilo da ste se na to odlučili zbog zdravlja, ili želje da liniju dovedete do savršenstva. Ovi savjeti će učiniti da vam držanje dijete bude lakše, i što je još važnije, djelotvornije!

1. Održavajte rutinu

Uvedite uobičajeno vrijeme za svaki obrok, i pridržavajte ga se. Ljudi koji uspjevaju dugoročno da ostvare idealnu težinu imaju uređeniji sistem unošenja obroka. Ne preskačite, i ne varajte uz grickalice!

2. Birajte zdrave masti

Unosite masti iz orašastih plodova, masnijih riba ili avokada, ne iz pržene hrane.

3. Hodajte!

Ako niste raspoloženi za ozbiljan boravak u teretani, čak i hodanje će vam ubrzati rad srca i pomoći da kilogrami spadnu. Šetajte kada god možete, stručnjaci savjetuju 10.000 koraka dnevno, ali to nije svima ni moguće, niti prijatno – pronađite svoj ritam i pridržavajte ga se.

4. Zdravo grickajte

Pripremite sebi nešto što ćete prezalogajiti, i neka to bude voće ili orašasti plod, a ne kesica čipsa ili slično. Pripremajte se unapred na izazove u kojima biste možda malo varali, i sami obezbijedite zdravije alternative.

koštunjavo voće, orah, orasi, badem, bademi, lešnik, lešnici Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac5. Čitajte etikete

Na svim kupovnim proizvodima, pažljivo čitajte koliko sadrže masti, šećera i soli, i probajte da potražite proizvode koji više odgovaraju vašem režimu ishrane.

6. Pravilo "čaša vode, pet minuta"

Kontrola porcija je nešto o čemu se priča već decenijama, ali kada ste već sjeli za sto, postoji još jedna stvar koju bi trebalo da pokušate. Kada mislite da ste siti, ali biste voljeli repete, popijte punu čašu vode i sačekajte punih pet minuta. Nakon toga, znaćete da li ste zaista gladni, ili su vam "oči veće od stomaka".

7. Ustanite!

Ako vas životni stil vezuje za dugo sjedjenje, znajte da morate da pravite pauze kako biste napredovali u svom stremljenju ka idealnoj težini. Ako sjedite za kompjuterom, pravite pauze na svakih pola sata, ustanite, prošetajte po prostoriji… Ne morate svaku pauzu iskoristiti za neku veću aktivnost, organizmu će biti dovoljno blagotvorno i to što samo ne sjedi.

8. Pijte vodu

Blagotvorna je, korisna kada se mršavi, važno je da ste hidrirani zbog kože, energije… Ne moramo da nastavljamo, samo vi pijte vodu!

9. Uživajte u hrani

Da, uživajte! Nemojte jesti u žurbi, već odvojite vremena koliko vam je potrebno, otklonite eventualne faktore koji bi vam smetali, ostavite mobilni telefon, i prijatno! Žvaćite polako, i znajte da organizam brže dostiže osjećaj sitosti kada nije dekoncentrisan spoljašnjim faktorima.

10. Povrće, povrće, povrće!

Nutricionisti savjetuju pet porcija povrća dnevno, jer ima visoku hranljivu, a nisku energetsku vrijednost. Iako se ranije govorilo samo o svježem, sada je "dozvoljeno" da neke od ovih porcija budu zasnovane i na zamrznutom, ili povrću iz konzerve.

Šta su vaši trikovi za uspješniju dijetu? Recite nam u komentarima!

Sve vijesti