Putin traži pomoć EU oko Sirije! Merkel: Teško

Autor:

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je večeras Evropsku uniju (EU) da finansijski pomogne u obnovi Sirije kako bi se omogućio povratak nekoliko miliona izbeglica.

0
A- A A+"Treba pojačati humanitarnu dimenziju u sirijskom konfliktu. Hoću da kažem da pre svega treba pojačati humanitarnu pomoć sirijskom narodu i da pomognemo regionu gde su izbeglice kako bi se vratile svojim domovima", rekao je Putin pre sastanka u dvorcu Mezerbeg kod Berlina s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Putin je podsetio da se po oko milion sirijskih izbeglica nalazi u Jordanu i Libanu, a oko tri miliona u Turskoj.

Merkelova, čija je zemlje primila nekoliko stotina hiljada izbeglica od 2015. godine, rekla je da je to potencionalno veliki teret za Evropu i dodala da treba učiniti sve što se može za njihov povratak.Nemačka kancelarka je dodala da je prioritet u Siriji da se izbegne humanitarna katastrofa.

Putin pravo s venčanja na sastanak kod Merkel


Putin i kancelarka Merkel rekli su pre sastanka da nema napretka u rešavanju ukrajinske krize dok je šef nemačke diplomatije Hajko Mas ranije danas rekao da postoje šanse o uspostavljanju misije UN u istočnoj Ukrajini.

Pored Sirije i Ukrajine, predsednik Rusije i nemačka kancelarka treba da razgovaraju i o ekonomskoj i saradnji u oblasti energetike.

Rusija i Nemačka su partneri u projektu gasovoda Severni tok 2. Taj projekat predstavlja proširenje postojećeg gasovoda kroz Baltičko more, čime se zaobilaze istočnoevropske zemlje koje učestvuju u tranzitu ruskog gasa ka drugim zemljama Evrope.

Putin je ponovio da je Severni tok 2 ekonomski projekat koji "ne zatvara vrata" za nastavak tranzita ruskog gasa kroz Ukrajinu.

Posle sastanka u Mezerbegu, letnoj rezidenciji nemačke vlade, nije predviđeno saopštenje.

Predsednik Rusije je pre Nemačke bio danas u Austriji gde je prisustvovao venčanju šefice diplomatije Karin Knajsl.

Putin plesao s mladom (FOTO)

Sve vijesti