Berlin: Marš neonacista, ima povređenih (FOTO)

Autor:

Oko 600 neonacista marširalo je danas ulicama Berlina na godišnjicu smrti ratnog zločinca i Hitlerovog zamenika Rudolfa Hesa, javljaju nemački mediji. Ima povređenih!

Radikalni desničari tradicionalno obeležavaju 17. avgust 1987. kada se Hes obesio u savezničkom zatvoru za ratne zločince u berlinskoj četvrti Špandau gde je služio doživotnu kaznu.

Najmanje jedan policajac povređen je danas kada se 500 aktivista, uzvikujući "Nacisti napolje", sukobilo s neonacistima koji su marširali ulicama Berlina.

Jedna grupa učesnika marša je nosila transparent na kom je pisalo: "Ni zbog čega ne žalim: Nacionalsocijalisti Berlina".

Portparol berlinske policije izjavio je agenciji Rojters da ima izveštaja o povređenima i da su neki učesnici kontrademonstracija gađali ultradesničare kamenicama i flašama.

Najmanje jedan policajac je povređen i sukobi koji navodno još traju.

Marš je najpre trebalo da bude održan u Špandau, ali su ga organizatori posle premestili u centar grada kako bi izbegli kontramiting s levog političkog spektra.

U Špandauu se ranije okupilo oko 40 neonacista dok se kontraprotestu, koji su sazvali sindikati, crkve i neke političke stranke, odazvalo oko 1.400 ljudi.

Izvor: YouTube/WOLFSNACHT


Berlinska policija govori o "manevru" kojim su organizatori neonacističkog marša hteli da izbegnu blokadu što se redovno događalo ranijih godina.

10 najtraženijih nacista na svetu


Neki od učesnika skupa su nosili natpise poput "Ubistvo ne zastareva", aludirajući na to da Hes u 93. godini nije izvršio samoubistvo, kako glasi službeni uzrok smrti, nego da je ubijen, prenosi Hina.

Oba okupljanja obezbeđivalo je oko 2.300 policajca kojima je najvažniji zadatak bio odvajanje pripadnika levog i desnog spektra.

Hes, rođen u Egiptu 1894. godine, osuđen je na suđenju ratnim zločincima u Nirnbergu na doživotnu robiju, koju je izdržavao u vojnom zatvoru Špandau, kod Berlina, gde je 17. avgusta 1987. godine izvršio samoubistvo.

Ovaj ratni zločinac važio je za osobu koja se nije pokajala zbog svojih dela počinjenih za vreme Drugog svetskog rata.

Neonacistička scena ga slavi kao mučenika, pošto ne veruje u zvaničnu verziju da je Hes u zatvoru izvršio samoubistvo, već da ga je ubila britanska obaveštajna služba.

Sve vijesti