Ako ste pod stresom, ovo će vam pomoći već danas!

Autor:

Pet jednostavnih saveta koji će vam olakšati svaki dan!

Ako ste pod stresom, ovo će vam pomoći već danas! Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Stres i anksioznost pogađaju ljude širom sveta, i jedna su od tekovina modernog vremena. Više pogađaju žene, nego muškarce, i burnije ih doživljavaju mladi, prenosi "Forbs".

Na sreću, postoje načini na koje možete da se izborite sa njima, a mi vam predstavljamo pet!

Dišite stomakom!

"Loše disanje, plitko, samo kroz grudi, značajno utiče na naše raspoloženje. Prema ranijim procenama, čak devet od deset ljudi najčešće diše pogrešno. Disanje 'stomakom' stimuliše prave nerve, pomaže vam da izađete iz raspoloženja koje vas ubacuje u sistem 'beži ili se bori', i vraća vas u stanje odmaranja i opuštanja. Ovakvo duboko disanje vašem organizmu šalje znak – sve je u redu, opusti se," navodi Beliza Vranič, jedna od najvećih svetskih stručnjaka za disanje.

Trikovi disanja koji čuda čine! (FOTO)

Zapisujte šta mislite

"Kada smo pod stresom i uznemireni, emotivni deo našeg uma često radi pod velikim nabojem. Naš mozak šalje mnoštvo signala i raštrkanih misli, i osećamo se kao da gubimo kontrolu. Kada zapisujemo svoje misli, aktiviramo prefrontalni korteks, odgovoran za racionalno razmišljanje. Mozak u ovim situacijama misli da je u opasnosti, a zapisivanje misli, čak i briga, pomaže mu da se fokusira, probere šta je važno a šta ne, i stekne jasnu perspektivu," savetuje za "Forbs" Popi Džejmi, autorka jedne od brojnih aplikacija koje "milenijalcima" pomažu da se nose sa stresom.

Zapisujte zbog čega ste zahvalni

Stavljanje briga ili misli koje vas more na papir pomaže vam da ih prebrodite, ali zapisivanje onoga zbog čega ste radosni ili zahvalni zaista će vas odobrovoljiti i opustiti.

"Mnogi od nas su ophrvani obavezama, brigama, mislima koje nas stresiraju. Zapisivanje lepih stvari u našem životu, za koje smo zahvalni, povećaće produkciju hormona sreće i zaista vas ubaciti u pozitivniji način razmišljanja," kaže ona.

Pomozite nekome

Ako dozvolimo da nas stres i anksioznost nateraju da se zatvorimo samo u svoju "glavu" i misli, a korisno je iskoračiti iz sopstvene sfere i fokusirati se na druge.

Ako ste veoma nervozni, probajte da se koncentrišete na sledeće pitanje – da li je nečiji današnji dan bolji i lepši, zbog mene? Ako jeste, imate razlog da budete srećni, ako nije, imate priliku da aktivno postupite, usrećite nekog drugog i zbog toga se i sami oraspoložite.

Vežbajte

Svi znamo koje su vidljive, fizičke posledice aktivnog načina života, ali ne smemo zanemariti ni mentalne. Hodanje ili vežbanje će vam pročistiti um, i preporučuje se i zbog toga što ljudsko telo ne bi trebalo da miruje kada je pod stresom. Sigurno ste čuli za izraz da je neko toliko nervozan, da se šetka kao lav u kavezu? Baš kao taj lav, i ljudsko biće mora da se kreće da bi "procesuiralo" nervozu i stres. Čak i obična šetnja od petnaestak minuta stimulisaće endorfin i druge hormone koji čine da se osećamo bolje, da ne pominjemo to što će vam dati šansu da izbistrite misli i opustite se.

Na koji način se vi nosite sa stresom i anksioznošću? Recite nam u komentarima!

Sve vijesti