Preporuke domova zdravlja za turiste

Autor:

Udruženje domova zdravlja Crne Gore preporučilo je turistima kako se treba ponašati i šta treba preduzeti kako bi se izbjegle neprijatnosti i eventualne nezgode tokom ljetnje sezone.

0
A- A A+
bolnica, bolnička soba, bolnički krevet, zdravstvo, dom zdravlja, lekari, lekar Foto: MONDO/Mario Milojević

  Oni su turistima poručili da na put krenu odmorni i ukoliko putuju automobilom, izbjegavaju saobraćajne gužve i prije polaska informišu se o stanju na putevima.

„Tokom putovanja neophodno je da se prilagodi brzina uslovima na putu i poštuju propisana ograničenja brzine, da se vozi u odgovarajućoj obući, ne koriste mobilni telefoni tokom vožnje, kao ni alkohol i gazirana pića“, rekli su iz Udruženje domova zdravlja.

Kako su naveli, turisti, ukoliko putuju s malom djecom, treba da pripreme dovoljno hrane i vode za djecu i klima uređaje u automobilima koriste umjereno.

„Posebna obzirnost preporučuje se hroničnim bolesnicima koji trebaju unaprijed da se raspitaju o dostupnosti lokalne zdravstvene zaštite u mjestu gdje će provesti godišnji odmor“, istakli su iz Udruženje domova zdravlja.

Ne preporučuje se sunčanje od deset do 17 sati, već umjereno sunčanje u jutarnjim u periodu do deset i od 17 sati uz obavezno korišćenje zaštitnih sredstva posebno za djecu.

„Da bi izbjegli dehidrataciji organizma rashladite tijelo i pijte dovoljno tečnosti, prvenstveno vode ili niskokaloričnih napitaka, negaziranih, bez kofeina, šećera i alkohola“, rekli su iz Udruženja domova zdravlja.

Prema njihovim riječima, ukoliko se osjeti vrtoglavica, slabost, nemoć ili jaka glavobolja, neophodno je preći u hladniji prostor i obratiti se ljekaru.

„Ne treba se izlagati opasnostima prilikom plivanja i ronjenja. Ukoliko tokom sunčanja osjetite umor, malaksalost, glavobolju, povraćanje, povišenu temperaturu odmah se javite spasiocu na plaži i najbližoj zdravstvenoj ustanovi“, naveli su ljekari.

Na izletima u prirodi potrebno je detaljno se upoznati se mjestom gdje će se boraviti u prirodi i prethodno provjeriti najavljenu vremensku prognozu.

Do odredišta koristiti obilježene staze i puteve i obući adekvatnu odjeću i obuću, pripremiti dovoljne količine vode i obavezno ponijeti napunjene mobilne telefone i baterijske lampe i rezervne baterije.

Na izlet u prirodi, djecu voditi samo u slučaju detaljno planiranog izleta. Tokom boravka u prirodi ne paliti vatru i ne bacati opuške i zapaljive predmete.

Korisni telefoni: Call centar Doma zdravlja Podgorica 19816, služba spašavanja 123, policija 122, hitna pomoć 124, Call centar Auto-moto saveza Crne Gore 19807.

Sve vijesti