ISTINA o jezivoj MOMO igri (FOTO, VIDEO)

Saznajte da li MOMO horor izazov zaista postoji, kako se igra i kako je nastao.

ISTINA o jezivoj MOMO igri (FOTO, VIDEO) Foto: Promo / MOMO Odavde je sve, najverovatnije, krenulo - WhatsApp poruka iz igre, na zapravo...

Djevojčica iz Argentine, stara samo 12 godina, navodno je izvršila samoubistvo nakon igre, koju su pojedini svjetski mediji nazvali “MOMO Izazovom“. Vijest o samoubistvu djevojčice proširila se brzo cijelim svijetom, ali još uvijek nema zvaničnih i pouzdanih podataka da je ona zaista igrala tako nešto ili toga zbog čega se ubila.

Navodno, djeca koja se povežu sa MOMO profilom na WhatsApp aplikaciji, a spominju se i Facebook i druge društvene mreže, bivaju zasuta strašnim slikama i porukama, uz zahtjeve da izvršavaju sulude stvari, kako bi pobijedili i ostali što duže u MOMO izazovu.

OPREZ: Stigla je nova OPASNA igra!

Takođe, navodno su postojali WhatsApp brojevi, putem kojih je djeci nuđeno da komuniciraju sa MOMO izazovom, ali ispostavlja se da ti WhatsApp brojevi nisu korišćeni za izazov, nego su, prema tvrdnjama sajber stručnjaka, korišćeni isključivo za “pecanje“ nespretnih korisnika i krađu njihovih ličnih podataka.

Brojevi, koji nisu otkriveni, nemaju veze sa MOMO izazovom, osim što su za profilnu sliku korišćene slike iskrivljenog, jezivog lica djevojčice sa buljavim očima.

ŠTA JE MOMO

MOMO je lik djevojčice zastrašujućeg, uznemirujućeg izgleda, s veoma krupnim očima, neprirodno iskeženih usana, za koju se smatra da je inspirisana horor lutkom japanskog umjetnika Midorija Hajašija.

Prema pojedinim medijima, posebno indijskim, gdje je tzv. MOMO izazov sad najaktuelnija tema, tako nešto nikad i nije postojalo, a navodni WhatsApp MOMO profili iz Meksika, Japana i Perua su ekspresno ugašeni, odmah nakon što su počeli izveštaji medija o horor izazovu.

Opštu zbrku izazvala je, izgleda horor igra MOMO, koja se besplatno može preuzeti sa interneta za PC (ima oko 500 MB, ali ne savjetujemo preuzimanje ukoliko nemate antivirus softver, da je prije instalacije “pročešljate“), koja je poslednjih nedelja hit među popularni YouTube-rima.

Mogli bismo reći da je priča oko MOMO izazova čak i izmišljotina, evo zašto.

MOMO je horor igra, kao i svaka druga, i počinje tako što se MOMO jezivi lik obraća igraču preko virtuelnog WhatsApp naloga. Dakle, ne preko pravog naloga i nema potrebe za ukucavanjem broja u WhatsApp ili tako nešto i verujemo da je odatle i počela priča o navodnom “MOMO izazovu“. Igra počinje tako što se MOMO obraća igračima uznemirujućim porukama i daje im sat vremena da je izbjegnu u kući u kojoj su sva svjetla isključena. Ako MOMO nađe igrača prije nego što istekne sat vremena - igrač gubi i kreće ispočetka. Ako igrač izdrži sat vremena i ne napadne ga MOMO, dolazi policija da ga izbavi i igrač je pobijedio. Igra se igra tako što igrač luta kućom, otvarajući vrata i istražujući okolinu, koristeći samo baterijsku lampu, koja osvjetljava tek mali dio prostora ispred igrača (pogled je iz trećeg lica).

Trenutak kad se MOMO pojavi niotkuda je doveo do niza urnebesnih reakcija YouTube-ra širom svijeta, koji se snimaju dok igraju horor igru. MOMO se pojavila prije oko mjesec dana, što se poklapa sa početkom priča o navodnom izazovu i WhatsApp profilima, koje je neko očigledno pogrešno protumačio.

Vjerujemo da je ova igra poput svake druge horor igre i da utiče na psihu igrača, pa i djece na isti način kao što to čine i druge horor igre - iznenadni strah, ubrzano lupanje srca, nelagoda, iščekivanje i druga stanja svijesti i tijela kad se igra takva tematika.

Ova priča je još jedan dokaz da deci ne treba omogućiti potpunu slobodu na internetu i još jedan podsjetnik na to da roditelji, vaspitači i nastavnici u svakom trenutku moraju da vode računa šta djeca gledaju ili igraju i da li je to primereno njihovom uzrastu.

Više o ovim temama pročitajte na ovom linku i ovdje.

Izvor: Darkwiki

Izvor: YouTube/yamimash

Sve vijesti