Šest savjeta kako da sačuvate telefon tokom ljeta

Tokom ljeta postoje faktori, koji i te kako mogu da utiču na naše telefone - prijagrevanje, pijesak ili nemogućnost da pročitamo poruku zbog previše sunca. Budite spremni uz naše savjete.

Šest savjeta kako da sačuvate telefon tokom ljeta Foto: Promo / LG

Ljeto je u punom zamahu: vrijeme je za putovanja, pješčane plaže i sunčanje. Na zasluženom i dobro isplaniranom odmoru imamo brojne mogućnosti za savršenu fotku za Instagram, pa ne želimo da svoje telefone ostavljamo kod kuće. Ipak, tokom ljeta postoje faktori koji i te kako mogu da utiču na naše telefone - prijagrevanje, pijesak ili nemogućnost da pročitamo poruku zbog previše sunca.

Mobilni telefoni su naši vjerni prijatelji na odmoru - pomažu nam pri navigaciji, koji restoran da odaberemo, šta da posjetimo, kao i da napravimo sjajne fotografije. Ipak, naše dobro raspoloženje može se brzo pretvoriti u nerviranje, ako telefon prestane da radi malo prije savršenog zalaska sunca.

Možda vam ovi savjeti zazvuče banalno ili toliko puta ste ih već čuli, ali nikad nije zgoreg ponoviti još jednom ono što svakako može da vam pomogne, zar ne?!

Zato, odmah saznajte ili se podsjetite šta to sve možemo da učinimo, kako bismo zaštitili telefone tokom ljeta.

Pregrijavanje

Možda pretraga na internetu dok se sunčamo na plaži izgleda kao dobra ideja, ali naši telefoni nimalo ne uživaju na toploti. Naprotiv, unutrašnji djelovi i LCD ekrani su osjetljivi na preveliku toplotu, te izlaganje telefona direktnom suncu može izazvati nepopravljivu štetu. Izlaganje uređaja visokim temperaturama može uticati na gubitak podataka, sporo funkcionisanje, kvar baterije ili čak kvar telefona.

Savjet: Pobrinite se da telefon ne stoji dugo na suncu. „ko mislite da je uređaj topliji nego obično, ugasite sve aplikacije, uključite opciju čuvanja energije ili režim rada u avionu i stavite telefon u hlad. Ako ovo ne pomogne, ugasite ga odmah. Kada je telefon pregrijajan, čak i na sobnoj temperaturi, možda je baterija ispražnjena i trebalo bi da ga pogledaju profesionalci.

Teško čitljiv ekran

Kada je sunce jako, ponekad ne možemo da odlučimo da li da uopšte otključamo ekran ili ne. Često čekamo dok ne stignemo do hlada kako bismo koristili svoj telefon.

Savjet: Povećavanje osvjetljenja ekrana pomoći će da pročitamo poruke i pretražujemo slike čak i na direktnom suncu. Na samom vrha ekrana nalazi se opcija za podešavanje osvjetljenja. Imajte na umu da veća osvjetljenost troši više baterije, tako da je dobro vratiti podešavanje na manju osvjetljenost u hladu. Mnogi uređaji imaju automatsko podešavanje osvjetljenja, koje podešava osvjetljenje uz pomoć senzora u zavisnosti od svjetlosnih uslova, tako da ne moramo ručno da podešavamo.

Zaslijepljenost ekranom

Ipak, može se lako desiti da tokom povećane osvjetljenosti teško čitamo slova na ekranu na bijeloj pozadini koja odbija sunčeve zrake.

Savjet: Neke od manje poznatih funkcija u telefonima sa Android operativnim sistemom nude rješenje ovog problema. Mi ćemo vam ovdje opisati put za mobilni LG G7 ThinQ, ali je situacija slična sa većinom modernih telefona. U Opštim podešavanjima (General settings), u opciji Accessibility, odaberite opciju Vision, potom High contrast screen, koja potamnjuje ekran, što pomaže da se poruke lakše čitaju na suncu.

Refleksija svjetlosti

U uslovima jake osvijetljenosti, jedino što možemo vidjeti jeste sopstveni odraz u telefonu. Refleksija može izazvati probleme na tabletima, laptop računarima i telefonima, što nas sprečava da koristimo ove uređaje na jakom svjetlu napolju.

Savjet: Antirefleksivne folije mogu se kupiti i prilagoditi ekranima različitih veličina i ponuditi jednostavno rješenje ovog problema, makar dok traje ljeto. Nakon toga ih lako možete skloniti sa ekrana svog telefona.

Voda i pijesak

Često kažemo da nećemo koristiti naše telefone nigdje blizu plaže, ali na odmoru svejedno pokušavamo da napravimo video članova porodice kako skaču u vodu. Voda može samo poprska telefon, dok u najgorem slučaju telefon može pasti u vodu. Čak i da ne pravimo ovakve greške, vjerovatno ćemo nositi telefon na plažu, da bismo posle u njemu pronašli pijesak.

Savjet: Ako se telefon pokvasi, ugasite ga odmah i rasklopite na djelove. Upijte vodu suvim peškirom i stavite telefon u posudu pirinča na jedan dan. Pirinač upija vodu i suši uređaj - pročitajte detalje o tome, čak i ako ne vjerujete u to. S druge strane, kad pokušavate da izvadite pijesak iz telefona, prvo isključite telefon i koristite kompresovani vazduh kako biste izbacili zrnca pijeska. Podsjetite sebe da sledeći godine uzmete zaštitnu plastiku, ili uložite u vodootporni telefon ili futrolu za njega. Više o tome kako se zaštititi od pijeska pročitajte u našoj prethodnoj vijesti.

Ne ostavljajte ništa, pa ni telefon u kolima!

Kako bi izbjegli incidente, ljudi ostavljaju svoje vrijedne stvari u kolima kad idu na plažu. Ovo može biti opasno za telefone: na 30 stepeni unutrašnja temperatura u kolima se povećava za jedan stepen svakog minuta i brzo može dostići 60-70 stepeni, što može dovesti do trajnog oštećenja uređaja. Unutrašnje komponente su osjetljive na prekomjernu toplotu i nemojte se igrati - ostavite telefon u sobi ili kod kuće, ako krećete na plažu ili bazen.


Sve vijesti