Propusti policijskih službenika u četiri slučaja

Autor:

Službenici Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije za prvih šest mjeseci izvršili su 19 provjera zakonitosti postupanja policijskih službenika i u četiri slučaja utvrdili propuste ili nezakonitosti u radu.

Propusti policijskih službenika u četiri slučaja Foto: MONDO

Kako se navodi u Izvještaju o radu Odjeljenja za period januar-jun, u dva slučaja su konstatovane određene nepravilnosti u postupanju policijskih službenika u pogledu urednog i ažurnog evidentiranja i sačinjavanja službene dokumentacije, usljed čega su naložene mjere za otklanjanje nepravilnosti i nedostataka.

„U jednom slučaju utvrđeno je da postoji osnovana sumnja da su policijski službenici napropisno postupali prilikom izdavanja prekršajnih naloga, ali je konstativano da je slučaju zastario za pokretanje disciplinskog postupka“, piše u dokumentu.

Dodaje se da je u jednom postupku utvrđeno da je neposredni rukovodilac organizacione jedinice u kojoj su raspoređeni policijski službenici, već preduzeo zakonske mjere u cilju utvrđivanja disciplinske odgovornosti zbog načina postupanja.

U preostalih 15 slučajeva, kako se ističe u Izvejštaju, nijesu utvrđene napravilnosti ili nezakonitosti koje bi ukazivale na postojanje elemenata za dispciplinsku ili drugu odgovornost policijskih služebnika.

„I pored činjenice da u predmetnim slučajevima nijesu utvrđeni dokazi o postojanju elemenata za odgovornosti, u dva slučaja izvještaji sa spisima sačinjenim u postupku unutrašnje kontrole dostavljeni su nadležnim državnim tužilaštvima, na konačnu ocjenu i odlučivanje o postojanju elemenata krivične odgovornosi u radnjama i postupanju policijskih službenika“, precizira se u dokumentu.

Sve vijesti