"Stali na rep" švercerima alkohola!

Autor:

Uprava carina (UC), zaplijenila je u prvoj polovini ove godine veće količine alkoholnih pića bez akciznih markica, nego cijele protekle, pokazuju saopšteni podaci.

"Stali na rep" švercerima alkohola! Foto: MONDO/Nikoleta Vukčević

U prvoj polovini ove godine službenici Uprave carina spriječili su u 15 slučajeva nelegalan promet alkoholnog pića i zaplijenili oko 2,5 hiljada litara u vrijednosti od oko 9,32 hiljade eura. Na osnovu zaplijenjenog izrekli smo 14 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 3,5 hiljada eura i podnesena je jedna krivična prijava”, rekli su Vijestima iz UC na čijem je čelu direktor, Vladan Joković.

Carinici su prošle godine u osam slučajeva spriječili nelegalan promet alkoholnog pića i zaplijenili 570 litra alkoholnog pića u vrijednosti od oko 2,65 hiljade eura. Na osnovu toga, Uprava carina izrekla je šest prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 1,2 hiljade eura i podnesena je jedna krivična prijava.

Na pitanje da li su upoznati sa problemom sive ekonomije na tržištu alkoholnih pića i šta preduzimaju, iz Ministarstva finansija odgovorili su da prate naplatu budžetskih prihoda.

Kada je u pitanju naplata akcize po osnovu prometa alkohola i alkoholnih pića, ostvareni prihodi po tom osnovu za prvih šest mjeseci ove godine iznosili su oko 6,66 miliona eura, dok su za šest mjeseci prošle iznosili oko 5,81 miliona, odnosno po tom osnovu više je naplaćeno 847,85 hiljada ili 14,59 odsto”, kazali su iz tog Vladinog resora.

Akcize na etil alkohol od 1. januata veće su 23 odsto, a prema podacima Uprave carina, ukupno naplaćena akciza na alkohol i alkoholna pića u prošloj godini iznosila je oko 15,68 miliona EUR.

Prema podacima Monstata, uvoz pića u prvih pet mjeseci ove godine iznosio je 28,8 miliona EUR. Uvoz pića povećan je sedam odsto u odnosu na isti period prošle godine kada je iznosio oko 27 miliona.

Legalni distributeri alkoholnih pića, suočeni su sa nelojalnom konkurencijom sa sivog tržišta, a kako navode Vijesti, šverc alkohola pojačan je nakon povećanja akciza početkom godine i nadležni treba da pojačaju kontrole.

Osim akciza na alkohol, u januaru su povećane i akcize na cigarete i alkoholna pića, ali i stopa poreza na dodatu vrijednost (PDV) sa 19 na 21 odsto, u okviru mjera štednje u cilju suzbijanja javnog duga i budžetskog deficita.

Vlada je u julu odlučila da akcize na cigarete smanji od 1. septembra, a na gazirana pića od naredne godine.

Tagovi:
Sve vijesti