Kroz tunel Sozina dnevno prođe 14,5 hiljada vozila

Autor:

Kompanija Monteput, koja gazduje tunelom Sozina, je za 13 godina poslovanja prihodovala 91,25 miliona eura, saopštio je izvršni direktor Monte puta, Jonuz Mujević.

Kroz tunel Sozina dnevno prođe 14,5 hiljada vozila Foto: MONDO

Taj prihod kompanija je ostvarila od naplate putarine i zakupnine za izdavanje bilborda pored prilaznih saobraćajnica tunelima Sozina i Raš, navodi Pobjeda.

Kroz Sozinu ovih dana prosječno prolazi oko 14,5 hiljada vozila dnevno, a u julu i avgustu evidentan je rast saobraćaja, što će, kako je najavio Mujević, rezultirati dobrim finansijskim rezultatom kompanije.

Ukupan prihod Monte puta za prvih sedam mjeseci ove godine iznosi 5,53 miliona EUR i manji je za dva odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period”, rekao je Mujević.

Prema njegovim riječima, prošla godina bila je rekordna, jer je nekoliko mjeseci bio zatvoren magistralni put Cetinje – Budva, pa je za prvih sedam mjeseci ostvaren promet od 5,64 miliona eura.

Mujević je naveo da je kroz Sozinu od jula 2005. godine i puštanja u upotrebu tunela prošlo ukupno 29,56 miliona vozila.

Od početka godine do 8. avgusta kroz Sozinu je prošlo 1,71 milion vozila, što je 4,13 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu”, precizirao je Mujević i naglasio da ove godine imaju 16,28 odsto više šlepera, što dovodi do približnog finansijskog prihoda kao lani.

On je naveo da je za osam dana u avgustu kroz Sozinu prošlo oko 115,7 hiljada vozila, što je za 6,68 odsto više u odnosu na isti period prošle godine i istakao da imaju znatno veći broj korisnika automatske naplate putarine kroz elektronske kartice i TAG uređaje.

Radi se o korisnicima koji koriste povoljnosti petplate, što u krajnjem doprinosi manjem zadržavanju vozila kod same naplate”, rekao je Mujević.

Prema njegovim riječima, gužve u blizini Sozine dešavaju se zbog zagušenja na magistrali kroz Sutomore, gdje se stvaraju ogromni saobraćajni čepovi, kada se formiraju kolone i sa sjeverne i južne strane tunela.

U skladu sa propisima bezbjednosti ne smije biti zaustavljanja vozila, pa se tunel zatvara za prolaz sve do stvaranja uslova nesmetanog odvijanja saobraćaja. Ovakva zatvaranja nijesu česta i traju vrlo kratko”, objasnio je Mujević.

On je dodao da je 7. avgusta tunel bio zatvoren zbog saobraćajnog udesa u Virpazaru, koji je kasnije prouzrokovao saobraćajnu gužvu na prilazu tunelu.

Monte put je ove godine kako bi smanjio gužve, naglasio je Mujević, instalirao još jednu naplatnu rampu iz pravca Sutomora na vangabaritnoj traci na naplatnom punktu.

Aktiviranjem ove trake stvoreni su uslovi za sedam naplatnih mjesta, čime je ubrzana naplata putarine i stvoreni uslovi za veći jednovremeni protok vozila u oba smjera”, rekao je Mujević.

Govoreći o saobraćajnim gužvama, predočio je da je dugoročno rješenje isključivo izgradnja brze saobraćajnice duž Crnogorskog primorja i urgentnih zaobilaznica gradova.

Mujević je ustvrdio da Monte put spremno dočekuje ovaj i ostale vikende u avgustu kada se i očekuju najveće saobraćajne gužve i da je bezbjednost po učesnik u saobraćaju koji prolaze kroz tunele Raš i Sozina apsolutno zagarantovana.

Monte put u ovoj godini, kako je najavio, planira da uradi novi sistem video nadzora PP zaštite i zamjenu kompletnog sistema upravljanja, novim i savremenijim sistemom u skladu sa EU standardima.

Sve vijesti