VCG na međunarodnoj vježbi u Bugarskoj FOTO

Autor:

Pripadnici druge čete iz sastava Pješadijskog bataljona Vojske Crne Gore (VCG) učestvovali su na međunarodnoj vojnoj vježbi „Platinum Lion 18“, koja je realizovana na poligonu Novo Selo kod Slivena, u Bugarskoj.

0
A- A A+
Vojska Crne Gore Foto: MONDO/Goran SivačkiDirektor vježbe pukovnik Stojan Šopov je istakao da je realizacija vježbe izuzetno značajna zato što podiže nivo interoperabilnosti ne samo na nivou saveznika, već i koalicionih snaga u okviru „Partnerstva za mir“.

„Imali smo veoma dobru koordinaciju između svih nacija i mogu da tvrdim da smo dostigli zacrtane ciljeve. Sve jedinice, sve države koje su učestvovale na vježbi, pokazale da zajedno možemo još više, da smo jaki i da možemo uspješno da sarađujemo“, zaključio je Šopov.Komandir druge pješadijske čete major Miloš Gačević je istakao da je za pripadnike VCG vježba imala mnogo ciljeva, prije svega da se unaprijedi nivo interoperabilnosti sa oružanim snagama država koje su učestvovale na vježbi, posebno u domenu izvođenja operacija. Prema njegovim riječima, drugi cilj je bio razmjena iskustava iz oblasti taktika, tehnika i procedura u napadnim, odbrambenim i operacijama stabilnosti, kao i u savremenim vojnim operacijama."Treći cilj jeste da realizujemo one segmente obuke koje trenutno nijesmo u mogućnosti u Crnoj Gori“, kazao je Gačević, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Gačević je naglasio da je vježba „Platinum Lion 18“ pokazala kapacitet i spremnost oružanih snaga država učesnica da zajedničkim snagama odgovore svim izazovima na njihovim prostorima.

Vježba je okupila oko 700 pripadnika oružanih snaga Albanije, Bugarske, Crne Gore, Gruzije, Moldavije, Rumunije, Sjedinjenih Američkih Država i Srbije, a realizovana je na nivou voda i čete.

Sve vijesti