Pupovac: Hrvatska nije kao Hitlerova Nemačka

Autor:

Sasvim je sigurno da Hrvatska, uz sve elemente ustašizacije koji su prisutni i uz tragične posledice etničkog čišćenja Srba, ne može biti upoređivana sa Hitlerovom Nemačkom, kaže Milorad Pupovac.

0
A- A A+
Hrvatska, zastava Hrvatske, hrvatska zastava, hrvatska, Hrvati Foto: MN Press

Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac tako je za Dojče vele odgovorio na kritike da je preblago reagovao na izjavu Aleksandra Vučića, koji je Hrvatsku uporedio s nacističkom Nemačkom.

"Sasvim je sigurno da Hrvatska, uz sve elemente ustašizacije koji su prisutni i uz tragične posledice etničkog čišćenja Srba, ne može biti upoređivana sa Hitlerovom Nemačkom koja je, kao i kvislinška NDH, imala svoje rasne zakone i logore", rekao je Pupovac.

"Prejake reči ne pridonose tome da ljudi uvide što je potrebno promeniti u ponašanju. Tako da mi očekujemo da se retorika u tom pogledu i promeni", naveo je Pupovac.

On navodi da Srbi u Hrvatskoj vide slabosti u toj zemlji i bore se protiv njih, te očekuju da svi, uključujući i Srbiju, imaju snage da nastave tu borbu.

"Mi se već tri desetljeća nalazimo izmeču čekića i nakovnja, između dvije vatre, hrvatske i srpske. Mi smo protiv sukoba i rata i to ne želimo mijenjati. Mi želimo biti most i nositelj dijaloga", naveo je Pupovac.

Upitan da li mu je dosta toga da svaki put mora da reaguje na izjave iz Srbije, Pupovac kaže da ne želi u svojoj zemlji da bude talac nečega što nije rekao i za šta nije odgovoran.

"Držanje manjinskog političara kao taoca ili odgovornog krivca kojeg treba prvog uhvatiti i stisnuti kad već ne možeš Vučića, to je nešto što je nespojivo s demokracijom. To je svojstveno društvenom linču", naveo je Pupovac.

Dodao je da u Hrvatskoj "prolazi" kad predsednica ne čuje uzvike "Za dom spremni" na stadionu i ne osudi ih, a da se protiv njega odmah pokreće hajka ukoliko ne odgovori na prozivke.

Tagovi:
Sve vijesti