Komandant KFOR-a: Gotovo je s ratovima

Autor:

Crna Gora je kao partner NATO-a doprinosila evroatlantskoj bezbjednosti, a danas je, kao punopravni član Alijanse, pouzdan provajder sigurnost, poručio je komandant misije KFOR-a na Kosovu Salvatore Kuoči.

0
A- A A+
kfor, kosovo, mitrovica Foto: Mondo/Goran Sivački

  On je rekao da NATO pozdravlja svaki dodatni doprinos KFOR-u od bilo kog člana Alijanse ili partnera.

Imati NATO članicu sa Zapadnog Balkana, koja se pridružuje KFOR-u, kako je naveo Kuoči, pomaže povećanju stabilnosti u regionu.

Crna Gora je bila važan doprinos evroatlantskoj bezbjednosti kao partner NATO. Danas, kao punopravni član Alijanse, i dalje je pouzdan provajder sigurnosti“, kazao je Kuoči u intervjuu za Pobjedu komentarišući odluku Crne Gore da do kraja godine uputi dva pripadnika Vojske u tu mirovnu misiju.

On je kometarišući kritike predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i drugih visokih zvaničnika Srbije na odluku Crne Gore da pošalje vojnike u misiju KFOR, rekao da se KFOR obično ne bavi politikom.

Danas se suočavamo sa zajedničkim bezbjednosnim izazovima, i zajednička saradnja može donijeti stvarne prednosti Srbiji, njenim građanima i širem regionu“, istakao je Kuoči.

Prema njegovim riječima, jačanjanje odnosa između NATO i Srbije je od koristi za Alijansu, Srbiju i čitav region.

Kuoči je, govoreći o aktuelnoj situaciji na Kosovu, objasnio da je misija KFOR-a da doprinese garantovanju bezbjednog i sigurnog okruženja i slobode kretanja, kako je propisano Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN).

Kako je naveo, trenutno na Kosovu lokalne i međunarodne bezbjednosne organizacije postupaju prema konceptu „prvi, drugi i treći responder“.

Kosovska policija (KP) je prva odgovorna za bezbjednost širom Kosova svakodnevno. U slučaju da se sigurnosna situacija pogoršava i da KP nije u mogućnosti da vlada situacijom, zatražiće intervenciju EULEKS-a. Ako se bezbjednosna situacija pogorša, poziva se na intervenciju KFOR-a, što je treći odgovor“, objasnio je Kuoči.

On je naglasio da je KFOR uvijek svjestan situacije i da nema znakova mogućih tenzija u ovom trenutku.

Sve vijesti