Nema više pucanja na živog pijetla u Perastu

Autor:

Zahvaljujući inicijativi tima Korina Animals, manifestacija ’’Gađanje kokota’’ koja se još od 17. vijeka održava u Perastu, od sada će morati da se nastavi bez korišćenja žive životinje, saopštili su iz Korina Animals.

0
A- A A+

  Organizatori će po uputstvu veterinarske inspekcije od sljedeće godine morati da koriste maketu pijetla.

Ova manifestacija lokalnog tipa koja se održava 15. maja svake godine ove godine je prvi put izazvala pažnju javnosti i mnoštvo osuđujućih reakcija kada se na društvenim mrežama proširila vijest da se umjesto u maketu, puca u pravu životinju, koja se živa veže na mali splav i pusti da otpluta više stotina metara na pučinu da bi se žitelji sa obale takmičili u tome ko će joj prvi doći glave, navodi se u saopštenju.

Naš tim je odmah uputio zahtjev za pokretanje inspekcijog postupka Upravi za veterinu, koja je potvrdila naše stanovište da je u pitanju ozbiljno kršenje Zakona o zaštiti dobrobiti životinja, kažu iz tima Korina Animals.

Na veliku radost javnosti, sa ovim surovim načinom zabave će se prekinuti sljedeće godine, kada će veterinarska inspekcija propratiti manifestaciju da bi bila sigurna da se zakon poštuje, po obećanju organizatora.

Vjerovatno niko neće odgovarati za prethodnih 10 godina kršenja zakona (jer do 2008. Crna Gora nije imala zakon o zaštiti dobrobiti životinja), ali nama nije za cilj da stvaramo neprijateljstva, već da se fokusiramo na bitku za pravdu nad slabijima i nezaštićenima, a to su u ovom slučaju životinje. U odnosu sa čovjekom, one uvijek gube, zaključuje se u saopštenju tima Korina Animals.

Sve vijesti