Automobilska industrija pred ogromnim problemom

Autor:

Ako nešto ubrzo ne promene, proizvođači se suočavaju s kaznom od 14 milijardi evra

0
A- A A+
auspuh, guma, opel, opel mokka, automobil, automobili, saobraćaj, putovanje, priroda, dizel Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Jubilarne 2020. stupaju na snagu daleko strožije norme Evropske Unije koje će zahtevati od proizvođača automobila da prosek emisije CO2 tada aktuelne game vozila bude manji od 95 grama po pređenom kilometru.

Pre tri godine, proizvođači su bili u "plusu" jer je prosečna emisija ugljen-dioksida iznosila 118,5 g/km, a EU granica je bila 135 g/km, i bili su da dobrom putu da "lagano" stignu do nove granice. Ali onda su se dve bitne stvari desile.

Prvo je eksplodiralo SUV/krosover tržište. S obzirom da su u pitanju kabastiji i teži modeli, oni izbacuju i više CO2 u atmosferu.

Pored toga, desio se "dizelgejt", koji je poslao omiljene dizelaše na stub srama i njihova prodaja je toliko pala da je prošle godine zabeležen 12-godišnji minimum. A kako dizel motori izbacuju manje CO2 u vazduh od benzinaca, desilo se da je ove godine zabeležen porast ovog gasa u vazduhu – prvi put u poslednjih deset godina.

Najgore od svega je istorijska povezanost SUV modela i dizel motora. Kako je ova veza anti-dizel kampanjom prekinuta, emisija CO2 je krenula da skoče do neba.

Proizvođači, uz pomoć država, sada forsiraju da se umesto dizelaša kupuju hibridna i električna vozila, kako bi smenjio nivo CO2. Međutim, analitičari sumnjaju da će kazne biti izbegnute. A one iznose 95 evra po vozilu koje probije normu.

Prema nekim analizama, automobilski proizvođači bi mogli dobiti kazne u ukupnoj vrednosti od 14 milijardi evra.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našoj Facebook stranici – MONDO Automobili.

Sve vijesti