Zarada: Ferari na vrhu, Bentli i Tesla na dnu

Autor:

Ko koliko zarađuje po svakom prodatom automobilu?

Mišljenje da proizvođači skupih automobilskih brendova zarađuju više po svakom prodatom automobilu u odnosu na mejnstrim tržište i nije baš tačno.

Prema studiji njemačkog profesora ekonomije Ferdinanda Dudenhofera, Ferari drži šampionsku poziciju jer po svakom prodatom automobilu zaradi 69 hiljada eura. Za razliku od profitabilnih Italijana, grupacija Jaguar Lend Rover zarađuje samo 800 eura po automobilu.

Profesor Dudenhofer: Placevi polovnjaka u Njemačkoj će propasti

Što se tiče njemačkih brendova, Porše i dalje ima najbolje rezultate i zarađuje duplo više od Mercedesa, Audija i BMW-a. Proizvođač legendarnog model "911" i sve popularnijih SUV-ova – "kajen" i "makan" prihoduje 17.000 eura za svaki prodati model.

Isti iznos, ali sa negativnom predznakom donosi, odnosno odnosi svaki "bentli" svom proizvođaču. Ovaj rezultat je posledica intenzivnog ulaganja u elektrifikaciju portfolija. Očekivano, ni "tesle" ne donose profit, već Elonu Masku donose gubitak od 11 hiljada eura po prodatom modelu X, S ili 3.

Lista bi bila kompletnija, ali pojedini proizvođači, poput Lamborginija i Rols Rojsa, ne saopštavaju ove rezultate javnosti.

Najnovije i najzanimljivije vijesti iz svijeta automobila, automobilske tehnike, savjeta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našoj Facebook stranici – MONDO Automobili.

Tagovi:
Sve vijesti