U Avganistan ide 29 vojnika iz Crne Gore

Autor:

U NATO misiju Resolute Support u Avganistanu biće upućeno 29 pripadnika Vojske Crne Gore, potvrđeno Pobjedi iz Ministarstva odbrane.

0
A- A A+
Vojska Crne Gore Foto: MONDO/Goran Sivački

  Podgorički dnevnik podsjeća da sadašnji VIII kontingent, koji je trenutno angažovan u ovoj misiji, broji 20 vojnika, ali je odlukom Skupštine Crne Gore od 5. jula ove godine odlučeno da se broj učesnika u ovoj misiji poveća na maksimum 40.

Crnogorski vojnici u misiju idu u avgustu a iz Ministarstva odbrane navode da u okviru naredne rotacije, tj. IX kontingenta, tokom mjeseca avgusta odlazi ukupno 29 pripadnika Vojske Crne Gore.

Crnogorski vojnici su angažovani u misiji u Avganistanu od 2010. godine, najprije kroz borbenu. ISAF misiji, koja je počela u februaru 2010. godine, mandat je završen 31. decembra 2014. Od tada su crnogorski vojnici angažovani u misiji Resolute Support, kroja broji više od 10.000 vojnika.

Crnogorski kontingent se sastoji od pješadijske jedinice, angažovane na zadacima zaštite savezničkih timova za obuku i savjetovanje Avganistanskih nacionalnih snaga bezbjednosti, štabnih oficira i podoficira angažovanih na različitim štab nim dužnostima u okviru Komande za obuku i savjetovanje- Sjever.

Sve vijesti