Windows 10 uvodi mjesečnu pretplatu?

Da li će doći vrijeme kad će Windows 10 biti kao Office 365 - redovno održavan servis sa mjesečnom ili godišnjom pretplatom. Windows 10 već jeste servis, makar ga Microsoft tako zove…

1
A- A A+

Od pojave aktuelnog operativnog sistema, Microsoft ga je opisivao kao “Windows as a service”, odnosno kao “Windows kao servis tj. uslugu“.

Upravo ovakva kategorizacija ostavljala je mjesto bojazni da će korporacija jednog dana početi da naplaćuje privilegiju korišćenja Windows 10 softvera. Nova Microsoft Managed Desktop (MMD) alatka, koja je na vidiku, mogla bi biti uvod u ovu praksu.

Radi se o odgovoru kompanije na brojne pritužbe povodom isuviše čestih ažuriranja operativnog sistema. Na MMD-u je da konfiguriše svaki računar, koji počiva na “Desetki“, u zamjenu za mjesečnu nadoknadu, objavio je SK, pozivajući se na The Forbes i druge izvore.

“Surface Plus“, ali i “Surface as a Servise“ lizing programi, kao i Office 365, alatke su koje govore u prilog nastojanjima masovnije monetizacije, koju kompanija ima u vidu.

Za početak će ovakva praksa biti na snazi samo u poslovnim okruženjima, ali pitanje je da li će se na tome stati? Microsoft korporaciji je, navodno, klasičan PC sve više smetnja, pa se iz tog razloga konstantna naplata više isplati od unapređenja platforme kroz potpuno nove verzije operativnog sistema.

Da li biste vi plaćali mjesečnu pretplatu za Windows 10?

Sve vijesti