Uskoro isti punjač za sve mobilne, čak i za iPhone

Autor:

EU regulative uskoro bi mogle da primoraju sve proizvođače telefona da uvedu standardizovan punjač, kojim će moći da se pune svi budući mobilni telefoni.

0
A- A A+

USB standard je samo donekle standardizovao punjače za mobilne telefone, koji se i dalje razlikuju od uređaja do uređaja. Čak i neki novi USB Type-C punjači i kablovi nisu kompatibilni sa istovetnim USB Type-C ulazima drugih takvih telefona.

Razbijen mit o punjenju baterije telefona noću

Recimo, iz našeg iskustva znamo da Huawei USB Type-C punjači neće napuniti nove Nokia telefone ili Motorole, kao što bi trebalo da bude slučaj, iako sva tri telefona/punjača imaju isti ulaz - USB Type-C, ali hoće Samsung, i to čak i brzo.

Osim ovog, postoji i problem elektronskog otpada, jer se promjenom telefona obično mijenja i punjač, posebno ukoliko se mijenja proizvođač kupljenog telefona. Evropska unija je u poslednjoj deceniji zabilježila ogroman porast elektronskog otpada, od kojeg veliki dio odlazi na punjače i pitanje uvođenja novog punjača, istog za sve mobilne uređaje, već nekoliko godina se postavlja i poteže, ali do sada nije bilo konkretnih akcija niti zakona.

Apple: Punite telefone pogrešno, ovako bi trebalo!

Ovo bi svakako moglo da se promijeni vrlo brzo, pošto je Evropska unija sad riješena da se ova akcija završi do kraja. “S obzirom na nezadovoljavajući napredak nakon potpisivanja dobrovoljnog sporazuma (MoU) 2009. godine (koji su potpisali najveći proizvođači telefona, među kojima Samsung, Apple, Huawei i tadašnja Nokia), Komisija će pokrenuti studiju procjene uticaja nepoštovanja tog sporazuma (koji je istekao 2011. godine), kako bi procenila troškove i koristi od drugih dostupnih opcija", rekla je komesarka za zaštitu konkurencije u EU Margaret Vestager.

Sajt Cult of Mac smatra da će ovim svakako biti obuhvaćen i Apple, odnosno iPad, iPod i iPhone, posebno, jer oni imaju poseban punjač u odnosu na sve druge proizvođače i ti punjači i njihovi kablovi se najbrže kvare ili habaju. Možda su glasine da će Apple prihvatiti USB Type-C punjač, o čemu smo već pisali, tačne? Saznaćemo uskoro, svakako…

Izvor: Huawei.

Sve vijesti