Suptilni znaci da je on u krizi srednjih godina

Autor:

Ako primećujete da se sa vašim muškarcem nešto čudno dešava, ali niste sigurni šta, ovo su suptilni znaci da je u krizi srednji godina.

Žene i muškarci na drugi način doživljavaju krizu srednjih godina, a evo nekih znakova po kojima se ona može prepoznati kod muškarca.

Dosadno mu je

Često je prvi znak krize srednjih godina kod muškarca – dosda. Primetićete da je na neki način neispunjen, u odnosu na to kakav je bio do skoro. Neretko će i sam reći da mu je dosadno, moguće je da će želeti da više izlazi sa prijateljiam, čak i ako je bio tip koji više voli da provodi vreme kod kuće.

Kada se to desi, ne bi trebalo da ignorišete i pretvarate se da će sve nestati samo od sebe. Razgovarajte sa njim i saznajte postoji li način da zajedno "začinite" njegov život. Poenta je da nije neophodno preduzimati drastične promene.

Čudne finansijske odluke

Odjednom želi da kupi neku skupu stvar ili gomila stvari kod kuće? To se dešava i kod onih koji sebi baš i ne mogu to da priušte, ali zbog toga i jeste "čudna" finansijska odluka. Možda će čak razmišljati i o tome da napusti posao i juri karijeru iz sna, ali to može da bude rizično. Ali, za njega to nije nagla odluka. On je o tome promislio, samo što vama deluje iznenadno.  

Ignorisanje ili "miniranje" njegove odluke vas nigde neće odvesti. Najbolje je da pokušate da shvatite kroz šta prolazi i odakle mu takva ideja. Razgovarajte sa njim i pokušajte da napravite neki kompromis u vezi sa većim kupovinama ili promenom karijere, izložite mu svoje strahove i objasnite da razumete njegovu želju da bude bolji.

Kriza gubitka kose

Za mnoge muškarce je kosa simbol muževnosti, a opadanje i postepeno gubljenje kose ih "baca" u mini krizu. Ako primećujete da je vašem muškarcu počela da opada kosa, najbolje je da ne započinjete priču o tome (osim ako ne započne razgovor) jer je to osetljiva tema za mnoge muškarce.

U svakom slučaju, dajte mu do znanja da ga volite zbog mnogih drugih razloga i poklonite mu malo više pažnje nego inače, to će pomoći da gubitak kose bude malo manje bolan.

Ekstremni sportovi

Neki muškarci koje ekstremni sportovi nisu interesovali, odjednom u krizi srednjih godina počinju da se zanimaju za to. Oni drugi, koje su takvi sportovi i ranije zanimali, sada su još više zagriženi. Nije neobično da muškarac, dok ga "drma" kriza srednjih godina odluči da kupi motor, a zatim uči izvođenje opasnih trikova na njemu, ili nešto slično.

Neke od njih zadovolji mala adrenalinska avantura, dok drugi bukvalno rizikuju svoj život u nekom sumanutom adrenalinskom činu. Verovatno jedino rešenje u ovakvim situacijama je kompromis. Ako pokušate da se "nađete negde na sredini", možda ćete uspeti da umirite tu njegovu potrebu za nečim ekstremnim.

Afere

Kada muškarci ili žene prolaze kroz krizu srednjih godina, ponekad su skloni tome da traže nešto sa strane. Razlog za to je obično taj što je partner prestao da im pruža pažnju kao nekad, ali i zato što je u krizi srednjih godina potreba za pažnjom još izraženija. Takvo ponašanje uglavnom proističe iz straha da više nisu poželjni, atraktivni, a pažnja automatski čini da se osećamo poželjnim.

Kada im neko izvan veze pruži tu pažnju, lako je "skrenuti s puta". Lepo je osećati se poželjnim i potrebnim, ali ponekad se to pretvori u dugogodišnju aferu.

Iako nema konkretnog rešenja ili saveta za ovo, najbolje što možete da uradite je da održavate strast između vas živom, da se podsetite starih dana i da flertujete kao da ste opet tinejdžeri.

Jednostavno, radite svakog dana nešto spontano i drugačije. Za to je možda potrebno malo truda, ali može da spasi vaš brak.

Preterano konzumiranje alkohola

Kada muškarac uđe u krizu srednjih godina, odjednom oseća potrebu za nekim novim iskustvima ili za stvarima koje je nekad radio, uključujući i konzumiranje alkohola.

Ako je muškarac u mladosti ponekad pijuckao, u društvu, moguće je da će se ta navika vratiti pojačana u krizi srednjih godina.

Ne samo što to može da bude uznemirujuće za celu porodicu, može da bude i opasno. Da biste mu pomogli da prođe kroz ovaj period u životu, podsetite ga zašto je prestao da pije ranije i budite mu podrška, dajte mu vremena.

Kriza srednjih godina ne mora da bude tako tragična!

Ako vas je uplašilo sve ovo što ste pročitali, smirite se jer – prvo, svi muškarci su različiti, a drugo, postoje neke stvari koje možete da uradite da pomognete svom muškarcu. Najvažnije je da ga podsetite da ste tu za njega i da nije sam sa svojim problemima.

Budite strpljive, budite mu podrška i na suptilan, smiren način, pokušajte da mu objasnite zašto su neke stvari loše ili opasne. Kada sve prođe, ceniće to što ste bili uz njega sve vreme!

Sve vijesti