Iniciraće izmjene finansiranja nacionalnih savjeta

Autor:

Demokratska partija socijalista (DPS) najavila je danas da će inicirati izmjene Zakona o manjinskim pravima i slobodama, u dijelu koji se odnosi na finansiranje rada nacionalnih savjeta.

0
A- A A+
DPS Foto: MONDO

„Zašto bi Crna Gora bila jedina država na svijetu koja finansira političku zajednicu koja se predstavlja kao nacionalna, a čije su akcije u kontinuitetu usmjerene protiv te iste države“, kaže se u saopštenju DPS-a.

Oni su kazali da su posljedni pokušaji dijela opozicije da Crnu Goru prikažu kao državu koja diskriminiše svoje građane, još jedan potez kojim ta politička grupacija, manipulacijama i nestinama, pokušava da spase svoj gubitnički politički rejting.

„Od izbora do izbora sve manje građana glasa za partije čiji su predstavnici bili na sastanku kod predsjednika Srbije, i to je ključ problema koji pokušavaju da sakriju pod plaštom „brige za srpski narod u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju DPS-a.

Prema njihovim riječima, srpski narod, niti jedan drugi, nije ugrožen u Crnoj Gori i o njima kao i svim ostalim građanima, podjednako brine država Crna Gora.

Iz DPS-a su kazali da ih nimalo ne čudi što velikosrpski nacionalisti insinuiraju diskriminaciju i zapostavljenost srpskog naroda u Crnoj Gori.

„Mnogo puta do sada, oni su pokazali da Crnu Goru smatraju isključivo spskom državom, i da polazeći od te pogrešne premise, izvode podjednako pogrešan zaključak da njima pripada politički monopol u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, ko god im rasprši tu samoobmanu, oni ga kleveću, tužakaju i simuliraju diskriminisanost.

Iz DPS-a su rekli da argumenatciju takvih kleveta, ne pojačava ni najnovija destrukcija predstavnika Srpske pravoslavne crkve koji, kako su naveli, zloupotrebljavajući gostoprimstvo Crne Gore, zaboravljaju da se retorikom devedesetih, u prvoj četvrtini 21.vijeka ne mogu uređivati odnosi u nezavisnoj i građanskoj državi.

„Da je ta politička grupacija koja sebe predstavlja kao korpus “prosrpskih stranaka”, zaista iskreno bila posvećena građanima za čije se političke zaštitnike i predstavnike izdaje, ne bi tumarala političkom scenom, međusobno posvađana i žalila se na navodnu „ugroženost prava“, već bi do sada prihvatila makar jedan od bezbroj poziva da uđu u vlast i da sa tih pozicija rade na daljem razvoju građanske Crne Gore“, kazali su iz DPS-a.

Kako se ocjenjuje, njihov politički prioritet bilo rušenje države, nikad ne odstupajući sa predreferendumskih pozicija i od ideologije njihovih „političkih očeva“.

„Za čitavih 12 godina nakon obnove državne nezavisnosti Crne Gore nijesu shvatili da je ta velika istorijska priča završena, te da su danas u fokusu neke druge teme, za koje nacionalističke partije nemaju rješenja“, navodi se u saopštenju.

Ocjenjuje se da im se biračko tijelo odliva ka drugim partijama, a oni ostaju na ivici cenzusa, zakovani svojim „retrogradnim i rušilačkim idejama“ koje nemaju nikakvo utemeljenje u savremenoj Crnoj Gori.

"To je njihov jedini strah i zabrinutost, a ne nikako nečija „ugrožena prava“, jer drugog političkog uporišta nemaju", smatraju u DPS-u.

Iz te partije su istakli da su oni sebe najbolje demantovali jer su o ugroženosti srpstva govorili između ostalih poslanik koji je prije dvije godine obavljao dužnost ministra unutrašnjih poslova u Vladi Crne Gore, kao i predsjednik nacionalnog savjeta, tijela koje finansira država Crna Gora.

„Imajući u vidu brojne destruktivne, antidržavne aktivnosti koje ta politička grupacija čini predstavljajući ih kao borbu za prava srpske nacionalne zajednice uključujući i najavu nekakve proslave dana kada je poništena crnogorska državnost, DPS će inicirati izmjenu Zakona o manjinskim pravima i slobodama, u dijelu koji se odnosi na finansiranje rada nacionalnih savjeta“, zaključuje se u saopštenju.

Sve vijesti