I ovo pomaže da više uživate

Autor:

Probajte, zahvalićete nam kasnije.

Zakazivanje seksualnog odnosa sa partnerom nije baš seksi i definitivno nije prva stvar koja vam padne na pamet kad pomislite na sjajan seks.

Ali, nova studija pokazuje da malo planiranja i dogovaranja zapravo mogu da budu put do mnogo boljeg seksualnog života.

U studiji objavljenoj prošlog meseca, nemački naučnici su utvrdili da oni koji su sa svojim partnerima dogovarali vreme za "akciju", imaju bolji seksualni život.

Znamo da ne zvuči nimalo seksi, ali planiranje je odlično za seks!

Istraživači su ispitali nešto malo manje od 1.000 parova (većina ih je u heteroseksualnim vezama) o njihovom seksualnom životu. Svako od učesnika je morao da oceni koliko lako se u njemu probudi seksualna želja, koliko su slobodni u seksu i da li su ikada imali problema sa seksualnom disfunkcijom.

Učesnici su takođe morali da ocene svoj i partnerov nivo nekih karakternih osobina: koliko su ekstravertni, koliko su otvoreni za nova iskustva, da li vole da planiraju stvari unapred, koliko su kooperativni i skloni kompromisu, koliko su neurotični.

Iako je veza između to dvoje mala, ispostavilo se da pripadnici oba pola imaju manje problema u seksualnom životu ako unapred planiraju odnos sa partnerom, što je, kažu naučnici, sasvim neočekivano otkriće.

Studija je takođe pokazala da su žene koje imaju partnere koji vole da planiraju, zadovoljnije seksualnim životom.

"Muškarci koji su temeljni i savesni, možda osećaju potrebu da svoju partnerku zadovolje i seksualno, što kao rezultat ima to da su one zadovoljnije seksualnim životom", ističu istraživači.

Generalno, savesnost i planiranje mogu da budu dobri u smislu da osoba ulaže napor da zadovolji svog partnera ili odlaže svoje potrebe, a fokusira se na rešavanje eventualnih seksualnih problema u dugoj vezi.

Jedna od autorki studije, Džulija Velten, kaže da posmatranje seksa kao obaveze (doduše, obaveze u kojoj uživamo) ljude dovodi do toga da češće izdvoje vreme da ispune tu svoju "obavezu".

Dodaje da to posebno važi za parove u dugim vezama ili brakovima. "Za ove parove je važno da seks postave kao prioritet, a ne nešto što će se možda desiti ako se pogodi da su oboje raspoloženi".

Da li to znači da treba da zakazujete seks sa partnerom i da vam to bude neka vrsta obaveze, poput pranja zuba? Seks terapeut Vanesa Marin kaže: "Da".

Iako na prvu loptu zvuči kao da bi baš to zakazivanje moglo da vam ubije seksi raspoloženje, prevarite mozak da misli da je to seksi stvar, tako što ćete o tome govoriti kao o "planovima za seks".

"Ljudi se izbezume kada se koristi termin zakazivanje. Reč planirati i dalje znači da je potreban trud i razmišljanje o tome, ali ne zvuči tako hladno".

Ona ističe da često podseća svoje klijente da, kada nam je nešto važno, trudimo se da to isplaniramo. "Ne prepuštamo to slučaju i nadamo se da će sve ispasti dobro".

"Činjenica je da je seks nešto nad čim mi imamo 'vlasništvo' i u šta moramo da uložimo trud. Stav da seks mora da bude spontan je samo način da ga odvojimo od naše seksualnosti", poručuje ona.

Kažu da se trud obično isplati, pa – potrudite se, odnosno isplanirajte i uživajte!

Sve vijesti