Kako da vratite strast u vašu "dosadnu" vezu

Autor:

Sasvim je normalno to što posle izvesnog vremena stvari, tj. strasti, nisu kao što su bile na početku veze. Ali, mogu opet da budu!

Svi znamo da strast i uzbuđenje u vezi s godinama opadaju, i da se većina posle izvesnog vremena nađe u "dosadnoj" vezi. Znate, u onoj  u kojoj znate šta će vaš partner da kaže i pre nego što je to izgovorio. Gde je seks toliko predvidljiv, ili ga čak uopšte nema, gde među vama jednostavno nedostaje onih iskrica koje su postojale na početku veze.

Ovakve stvari uglavnom znače i da se vas dvoje veoma dobro poznajete, da ste veoma bliski, ali to ne umanjuje činjenicu da vam nedostaje strast kakvu ste nekad imali.

Na određenom nivou, to je prirodni tok stvari u vezi, što ne znači da stvari ne mogu da se poprave.

Ako se vratimo na sam početak vaše veze, tada ste verovatno bili srećni i zaljubljeni "do neba". Bili ste srećni i kada pola noći ostanete budni da biste razgovarali, kada ste često uživali u seksu, razgovarali telefonom satima ili gledali partnera dok bezbrižno spava pored vas...

Sada se čežnjivo prisećate takvih trenutaka, ali vas život brzo vrati u realnost jer više, iz ovog ili onog razloga, ne posvećujete jednako vremena i pažnje svom partneru.

Veze u ovoj fazi postaju nekako konzistentne, dosledne, osećate se prijatno i sigurno. Imate neku rutinu, raspored, zajednički život... i sve to zvuči sjajno, ali vama nedostaje ona uzbudljiva romansa koju ste imali na početku.

Sa naučne strane gledano, onaj koktel "ljubavnih droga" koje su na početku veze obuzele vaše telo, čineći da se osećate preplavljeni ljubavlju, sada je ispario. Ove nove hemikalije sada čine da se osećate bezbedno i voljeno, ali nema više one euforije i strasti koju ste nekad osećali (a želeli biste opet).

To je, složićete se, pomalo tragično, ali nije kraj sveta.

Suprotno onome što ste možda čuli, vaša veza nije osuđena na propast jednom kada stignete do ove zone komfora. Štaviše, i nauka je potvrdila da ljudi kojima je dosadno mogu kreativnije da rešavaju probleme. Dakle, ta dosada u vezi može da vam bude "poziv" koji će vas probuditi i pomoći vam da stvari vratite u stanje kako je nekada bilo.

Kako ćete to da izvedete?

Terapeut za brak i veze dr Su Mendel kaže da samo jedna stvar može da prodrma vašu vezu: novina. Radite nešto novo. Sve što vam treba je neka promena, koja će poljuljati rutinu i srce će vam opet kucati brže.

"Kada je par u vezi već dugo, partneri su veoma naviknuti jedno na drugo. Upadnu u rutinu i tu nema više ničeg novog, nikakvog uzbuđenja. Na početku veze, sve je bilo novo i uzbudljivo. Mislim da ako želimo da se vratimo u to stanje, u vezu moramo da uvedemo nešto novo, uzbudljivo – bilo da je to zajedničko putovanje, vožnja rolerkosterom, nešto što će stvarno uzbuditi vaš nervni sistem i važno je da u tome budete zajedno", savetuje ona.

Terapeut dodaje da čak i vreme koje ćete provesti gledajući jedno drugo u oči, može da pomogne u vraćanju onih osećanja kakve ste imali na početku. "Time ćete poručiti partneru da ste stvarno tu, da ste stvarno prisutni".

Eto, dakle, i neka sitnica koja će biti novina može zaista da uzdrma vašu vezi, na dobar način i da joj vrati "stari sjaj".

Tagovi:
Sve vijesti