Facebook sunovrat: Pad od 150 milijardi dolara

Zbog skandala sa pronevjerom podataka korisnika, nove EU regulative i loše poslovne politike opao broj aktivnih korisnika, a Facebook je promašio sve zadate poslovne ciljeve za proteklo tromjesječje.

0
A- A A+

Cijena akcija Facebook mreže pala je u četvrtak (26. jul) u roku od dva sata trgovanja za 24 odsto, zbrisavši 150 milijardi dolara tržišne kapitalizacije kompanije.

Na sunovrat cijene akcija uticalo je saopštenje menadžmenta Facebook-a da će profitna marža padati u narednih nekoliko godina zbog troškova poboljšanja zaštite privatnosti, ali i slabije aktivnosti korisnika na najvećim tržištima za oglašavanje, prenosi agencija Rojters.

Rezultati za drugo tromjesječje su prvi nagovještaj "ceha" koji će Facebook platiti zbog novog evropskog zakona o privatnosti (GDPR), ali i zbog niza skandala vezanih za privatnost, uključujući i onaj sa ustupanjem ličnih podataka korisnika Kembridž Analitici, radi uticanja na glasače na predsjedničkim izborima u SAD 2016. godine.

Operativna marža, koja je u drugom kvartalu pala na 44 odsto sa nivoa od 47 odsto iz istog perioda prethodne godine, nastaviće da tone u narednih više od dvije godine na  30-ak procenata, naveo je glavni finansijski direktor mreže, Dejvid Vehner, u poruci investitorima.

Prema izvještaju o poslovanju, prihodi Facebook kompanije su u drugom kvartalu porasli za 42 odsto, najsporijim tempom u gotovo tri godine, i iznosili su 13.2 milijarde dolara u odnosu na 9.3 milijarde u uporednom lanjskom tromjesječju. Vehner je naveo da se u ostatku godine očekuje da će prihodi rasti po stopi od 30 procenata.

Broj dnevno aktivnih korisnika Facebook društvene mreže u Evropi opao je za 3.0 miliona usled nove regulative. Na kraju juna, Facebook je imao 2.5 milijardi aktivnih korisnika mjesečno, što je 11 posto više nego godinu dana ranije, a po toj je stopi porastao i broj dnevnih korisnika.


Tagovi:
Sve vijesti