Do 200 odsto brži nego iPhone

Saznajte koji telefoni mogu da iskoriste sve potencijale najbržih mobilnih mreža.

Do 200 odsto brži nego iPhone Foto: Promo/Qualcomm/Snapdragon

Sve je u hardveru telefona, odnosno kombinaciji čipseta i modema, kvalitetnoj anteni, ali i samoj mreži. Džaba vam i najbrži mobilni hardver, ako nemate mrežu, koju će taj hardver da iskoristi, pa je odmah na početku najvažnije napomenuti da su sve postignute brzine ostvarene na mobilnim mrežama, koje ih i omogućavaju.

U Crnoj Gori su aktivne 4G mreže koje su dostupne najvećem broju korisnika i geografski su sve šire, a o tačnim brzinama nismo u mogućnosti da govorimo, jer testovi variraju od korisnika do korisnika i zavise od mnogo uticajnih i objektivnih faktora. Takođe, brzine, koje su postignute u ovom testiranju na teritoriji SAD u okviru dvije najveće mreže su maksimalne odabrane, nakon niza testova svakog od telefona i svake od mreža, na kojima su ti telefoni korišćeni.

Zaključak testiranja je da su najbrži telefoni, što se iskorišćenja potencijala na mreži tiče, oni sa Android platformom, dok je iPhone nekoliko koraka iza. Razlika u brzini, koju Android i iPhone telefoni ostvaruju na mreži je u modem, odnosno čipset, koji ga podržava. Qualcomm-omova Snapdragon platforma je i zvanično najbolji izbor, ako vam je brzina mobilne mreže krucijalan faktor pri izboru telefona.

Snapdragon 845 zasnovani modeli ostvaruju brzinu protoka podataka ka korisniku (download) do 192 odsto bržu nego iPhone modeli, zasnovani na Intel platformi, na američkoj AT&T mreži i do 64 odsto na T-Mobile mreži. Što se slanja podataka od korisnika tiče (upload) i tu je Android tj. Snapdragon u prednosti do 41 odsto na AT&T i do 23 odsto na T-Mobile mreži.

Latencija, odnosno kašnjenje mreže je, takođe niže na Qualcomm platformi.

Sve detalje o brzinama i druge pojedinosti pogledajte u galeriji:

Qualcomm u Snapdragon 845 čipset tj. platformu ugrađuje Qualcomm X20 modem, koji je jedan od ključnih razloga ovakve razlike u brzinama ostvarenim na mobilnim mrežama.

Testiranje je sprovedeno tokom tri mjeseca (drugo tromjesečje 2018) u saradnji sa SpeedTest.net kompanijom na preko milion uređaja. iPhone modeli, koji su obuhvaćeni testom su iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus i iPhone X. Intel modemi, koji su obuhvaćeni ovim testom su XMM 7480 i XMM 7360.

Svi detalji istraživanja su na linku.

Koji su to Snapdragon 845 telefoni + koliko koštaju:

- LG G7 ThinQ (dostupan kod operatora)
- Samsung Galaxy S9 (od 760 eura)
- Samsung Galaxy S9+ (od 930 eura)
- Samsung Galaxy Note 8 (od 840 eura)
- Xiaomi Mi Mix 2s (od 675 eura)
- OnePlus 6 (trenutno nije dostupan u Crnoj Gori)
- HTC U12+ (trenutno nije dostupan u Crnoj Gori)
- Nokia 8 Sirocco (od 675 eura)
- Sony Xperia XZ2 (od 820 eura)
- Sony Xperia XZ2 compact (trenutno nije dostupan u Crnoj Gori) i
 - ASUS Zenfone 5Z (trenutno nije dostupan u Crnoj Gori).

Tagovi:
Sve vijesti