Sud BiH: Nema uslova za izručenje Mamića Hrvatskoj

Autor:

Vanraspravno veće Suda BiH utvrdilo je da ne postoje zakonske pretpostavke za izručenje Zdravka Mamića Hrvatskoj po presudi kojom je pred Županijskim sudom u Osijeku osuđen na šest i po godina zatvora zbog izvlačenja novca iz Dinama

0
A- A A+
Zdravko Mamić Foto: MONDO/Jovan Terzić

"Vanraspravno veće Suda BiH uvažilo je mišljenje sudije za prethodni postupak Suda BiH i donelo rešenje kojim je utvrđeno da nisu ispunjene pretpostavke za izručenje Zdravka Mamića Hrvatskoj", navodi agencija Hina, pozivajući se na dopis Suda BiH.

U pisanom saopštenju objašnjeno je da se, prema Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, celi spis u slučaju Zdravko Mamić od 19. jula nalazi u nadležnosti žalbenog odeljenja Suda BiH koje će doneti konačnu odluku.

Odluka je usledila nakon što su u prethodnom postupku saslušani argumenati tužilaštva BiH, Mamića i njegove odbrane.

Na ročištu održanom ranije ove nedelje, predstavnica tužilaštva BiH Gordana Bosiočić konstatovala je kako "Mamić ne može biti izručen s obzirom na to da je međudržavni sporazum o izručenju između BiH i Hrvatske potpisan u novembru 2012. godine, a krivična dela za koja je on osuđen počinjena su pre tog razdoblja, pa bi izručenje u njegovom slučaju značilo retroaktivnu primenu tog ugovora, što nije dopušteno".

Mamićev advokat Zdravko Rajić "s tim se u celosti saglasio", naglasivši kako "očekuje odluku koju je vanraspravno sudsko veće i donelo" uz ocenu da ne postoje zakonske pretpostavke za izručenje Zdravka Mamića Hrvatskoj.

I Mamić je na ročištu "imao samo reči hvale za bosanskohercegovačko pravosuđe.

"Sviđa mi se stav tužilaštva da se štite i moja prava", rekao je Mamić i požalio se kako su mu "prava u Hrvatskoj bila ugrožena, pa je stoga pravdu potražio u svojoj drugoj državi".

Hrvatskoj ostaje mogućnost ustupanja celog slučaja pravosuđu BiH, odnosno slanja zahteva za sprovođenje presude ukoliko Mamić u Hrvatskoj bude pravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu.

Ministarstvo pravosuđa Hrvatske uputilo je posredstvom Ministarstva pravosuđa BiH zahtev za Mamićevo izručenje nakon što mu je sud u Osijeku u junu ove godine izrekao kaznu od šest i po godina zatvora zbog zloupotreba i nelegalnom izvlačenju oko 15 miliona evra iz Dinama.

Mamić je pre izricanja presude pobegao u BiH, a za njim je raspisana međunarodna poternica.

Sve vijesti