Google upozorio: Naplaćivaćemo Android

Zbog odluke EU da “rebne“ Google sa pet milijardi dolara kazne, kompanija poslala upozorenje svima da zbog toga može biti uvedena i naplata Android operativnog sistema.

0
A- A A+

Zbog odluke EU komisije da Google mora da izbaci Chrome, Google Search i druge aplikacije kao primarne sa Android operativnog sistema, ali i kazne od pet milijardi dolara, kompanija Google je izdala saopštenje u kojem je upozorila stručnu i drugu javnost da zbog novonastale situacije Android OS možda više neće biti besplatan.

Pročitajte i ovo: Šta se tačno dešava, zašto je EU kaznila Google

U zvaničnoj objavi na Google blogu, direktor kompanije Sundar Pikaj obrazložio je da su korisnici svakako slobodni da instaliraju aplikacije po svojoj želji i naveo nešto što je samo djelimično tačno - da korisnici mogu da deinstaliraju preinstalirane aplikacije.

Svako ko ima Android telefon zna da Google aplikacije uglavnom budu vođene kao sistemske i ne mogu se obrisati, ukoliko se uređaj ne “rutuje“, što za sobom povlači gubitak garancije u mnogim slučajevima.

Nezavisno od ovoga, direktor IT giganta je naglasio da besplatan model Android OS-a može biti vrlo lako izgubljen, ukoliko je Google primoran da mijenja ekosistem uklanjanjem svojih aplikacija.

Možda bi, po korisnike, najbolje rješenje ovog problema bila mogućnost da se Google ili čak sve aplikacije “otključaju“ za brisanje i da se korisnicima omogući izbor na taj način, koje aplikacije će zadržati, a koje će promijeniti drugim.

MONDO MobIT

Iako Pikaj naglašava u svojoj objavi da će odluka da proizvođači neće smjeti da uključe Google aplikacije u svoje uređaje i servise (operatori, recimo) uticati na vrlo pažljivo izbalansiran Android ekosistem, on vješto izbjegava da naglasi da Komisija i dalje daje zeleno svjetlo da proizvođači i operatori u svojim uređajima imaju pravo da ih instaliraju, ukoliko to žele.

Proizvođači Android uređaja, dakle, imaju pravo da izaberu da li će staviti svoju aplikaciju, recimo pregledač interneta, umjesto Chrome pregledača, a da Google nema uticaj na tu odluku, iako proizvođač koristi Android OS. To je Pikaju i Google kompaniji i najveći problem, jer preko Google aplikacija kompanija uspješno “targetira“ potrebe korisnika i plasira im reklame, a reklame su i dalje više od 50 odsto godišnjih prihoda najveće internet kompanije na svijetu.

Zbog toga je ova odluka uzdrmala poslovni model koji Android ima, i postoji mogućnost da će Google morati da naplaćuje licenciranje OS-a partnerima. Sundar Pikaj to otvoreno kaže i to je vrlo ozbiljno upozorenje svima - proizvođačima, korisnicima i EU komisiji.

Da li će tako zaista i biti saznaćemo, svakako, uskoro. Za sada nam ovo djeluje više kao iznuđena reakcija, donijeta pod pritiskom, nego realan scenario, ali sačekajmo da se sve slegne, pa da vidimo kako će se situacija razvijati.

Šta vi mislite o svemu ovome?

Tagovi:
Sve vijesti