Stranci u panici zbog nekretnina u Crnoj Gori

Autor:

Više hiljada stranaca, vlasnika nelegalnih objekata u Crnoj Gori, naći će se u problemu jer nisu u zakonskom roku, do 16. jula, predali zahtjeve za legalizaciju, piše Cdm.

0
A- A A+
Hotel Avala, Budva Foto: MONDO/Gordana BojanićUkoliko zahtjev nisu podnijeli u roku opštine će staviti hipoteku na nelegalni izgrađene objekte, kao garanciju da će vlasnici izmiriti komunalije.

Neki od vlasnika bespravno sagrađenih objekata tvrde da nisu bili obaviješteni o postupku legalizacije u Crnoj Gori, kao i da su očekivali da dobiju obavještenja o tome od nadležnih cnogorskih institucija. Međutim iz Ministarstva održivog razvoja i turizma su CdM-u saopštili da oni, kao i nisu imali obavezu da šalju posebna obavještenja vlasnicima nelegalnih nekretnina, te da su strani državljani su, jednako kao i rezidenti, dužni da vode brigu o svojim nekretninama i samim tim se informišu o propisima koji se sprovode u Crnoj Gori.

U ovom resoru tvrde da su vodili intenzivnu medijsku kampanju, često komunicirajući sa medijima iz Srbije, kao i sa ruskim medijima u Crnoj Gori.

“Ostvarili smo komunikaciju i sa diplomatskim predstavništvima u zemljama čiji državljani posjeduju nekretnine u našoj državi i dali detaljna uputstva vezana za postupak legalizacije. Takođe, na česte upite koje su službenici Ministarstva dobijali putem maila ili telefonskog poziv- odgovarali smo u najkraćem roku, kako bi im ostavili što više vremena da organizuju prijavu nelegalnog objekta”, naglasili su u MORT-u za CdM.

Oni su istakli i da su građani Srbije, kao i ostalih zemalja koji imaju nekretninu u Crnoj Gori, mogli slati zahtjeve za legalizaciju nelegalnih objekata i poštom.

Srpski mediji su prije nekoliko dana objavili da će vlasnici čak 20.000 vikendica i kuća u Crnoj Gori, koji su državljani Srbije, ostati bez imovine jer nisu predali zahtjev za njihovu legalizaciju.

Uprava za nekretnine je saopštila da je u Crnoj Gori oko 40.000 nelegalnih objekata, a po ranijoj procjeni Ministarstva održivog razvoja i turizma ih je oko 100.000.

Marković: Crnogorski resursi nijesu poharani!

Tagovi:
Sve vijesti