Pet milijardi kazna za Google!

Još jedna neverovatna kazna za jednu od najvećih kompanija na svetu.

0
A- A A+

To što Google primorava proizvođače telefona da na svoje telefone Android operativnog sistema stavljaju isključivo Chrome i Google Search aplikacije koštaće IT i internet giganta rekordnih pet milijardi dolara kazne (4.3 milijarde evra) samo u Evro zoni, a šuška se da i anti-monopolske komisije iz drugih delova sveta razmatraju da krenu istom stazom kao i EU.

Pročitajte i ovo: Šta se tačno dešava, zašto je EU kaznila Google

Ako dovoljno dugo pratite IT verovatno se sećate da je Microsoft sa Internet Explorer pregledačem bio u vrlo sličnoj poziciji i da je, takođe kažnjen drakonskim kaznama u mnogim regionima sveta zbog toga što je primoravao korisnike Windows OS-a da koriste IE pregledač (makar u početku).

Evropska komisija je u zaključku obrazloženja toga zbog čega kažnjava kompaniju Google navela da je kompanija iskoristila svoj dominantan položaj u smartfon i mobilnom tržištu po tri ključna faktora. Google je primoravao proizvođače da koriste Google Search, plaćao je nekim velikim kompanijama i operatorima da koriste isključivo tu aplikaciju i sprečavao je neke od proizvođača da koriste svoje verzije Android operativnog sistema na svojim uređajima, pod izgovorom da su nestabilne i da izazivaju "pucanje" aplikacija. Istraga, koju EU komisija vodi od 2014, nije potkrepila dokazima da do nestabilnosti sistema ili aplikacija dolazi.

Google ima 90 dana da prekine sa svakim vidom nelegalnog iskorišćavanja svog položaja i posebno sa pomenutim stvarima, zbog kojih je kazna visoka čak pet milijardi dolara.

Novi Google projekat - šifra "Jeti"!

Google još uvek nije komentarisao ovu kaznu, ali se očekuje da će morati da se povinuje budućim pravilima Evropske komisije i prestane s praksom primoravanja proizvođača telefona da, makar u Evropi, instaliraju Google Chrome i Google Search kao primarnu aplikaciju za pregled i pretragu interneta.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Tagovi:
Sve vijesti