Portparol "ispravio" Trampa: Rusija je prijetnja

Autor:

Bijela kuća je juče dala saopštenje u kome je "ispravila" svog šefa, predsjednika SAD Donalda Trampa, i rekla da on zapravo vjeruje da će se američki izbori ponovo naći na meti Rusije i objavila da "prijetnja i dalje postoji".

0
A- A A+

AP navodi da je ova izjava portparolke Bijele kuće Sare Sanders uslijedila svega nekoliko sati nakon što je sam Tramp negirao to da se SAD i dalje nalaze na meti Rusije, uprkos upozorenjima koje je nedavno uputio njegov zvaničnik zadužen za rukovođenje tajnim službama.

Predsjednik SAD Donald Tramp upitan je danas, po okončanju sastanka njegovog kabineta, da li se SAD i dalje nalaze na meti Rusije, na šta je šef Bijele kuće kratko odgovorio "ne".

Tramp: Da li je Putin lično odgovoran? Svakako da!

A kako zaista izgledaju Trampove "osude", koje se onda tumače mnogo dramatičnije nego što su date, lijepo se vidi iz poslednjeg intervja za Si-Bi-Es ivning njuz (CBS). Voditelj Džef Glor je prvo podsjetio Trampa da je šef Bijele kuće ranije izjavio da se slaže s ocjenom obavještajnih službi SAD da se Rusija miješala u izbore 2016. Tramp odgovara: "Pa da i to sam već rekao, Džefe. Rekao sam to mnogo puta i rekao bih da je to tačno, pa da". Voditelj insistira na tome da Tramp nije povodom toga osudio lično Putina (na sastanku u Helsinkiju) i upitao "da li ga (Putina) smatra lično odgovornim". Slijedi "osuda" u formi: "Pa, ja bih ga smatrao, zato što je on na čelu zemlje. Kao što sebe smatram odgovornim za stvari koje se dešavaju u našoj zemlji. Tako da bih ga kao lidera zemlje svakako smatrao odgovornim, da", kazao je američki predsjednik.

AP navodi da Tramp nije kazao ništa više o prijetnji iz Moskve, rekavši novinarima samo da "nijedan predsjednik nije bio tako oštar prema Rusiji" i navodeći kao primjere američke sankcije protiv Rusije i protjerivanje navodnih ruskih špijuna iz SAD.

Tramp je dodao da Putin "to razumije i nije srećan zbog toga".

AP navodi da je Tramp sazvao sastanak kabineta nakon sastanka koji je sa Putinom imao na samitu u Helsinkiju.

Sandersova je na brifingu u Bijeloj kući kazala da je Tramp rekao "ne" odgovorajući istovremeno na više pitanja i dodala da on vjeruje da će se američki izbori ponovo naći na meti Rusije, kao i da Tramp preduzima korake da osigura da se to više nikada ne dogodi.

Helsinki: Šta kaže Putin, a šta Tramp

Direktor Nacionalnih obavještajnih službi SAD Den Kouts upozorio je prošlog vikenda da je prijetnja od sajber napada na SAD sve veća i da se "ponovo pale crvene lampice", skoro dvije decenije posle napada 11. septembra 2001, prenio je "Glas Amerike".

"Rusija, Kina, Iran i Sjeverna Koreja na dnevnoj bazi napadaju računare u federalnim, državnim ili lokalnim vladinim agencijama, korporacijama i akademskim institucijama", rekao je šef obavještajnih službi SAD.

Kouts je rekao da je od te četiri zemlje, Rusija najagresivniji faktor. On je ovo kazao u govoru na Hadson institutu nakon što je američko Ministarstvo pravde objavilo novu optužnicu protiv 12 Rusa koji su hakovali kompjutere demokrata i kandidatkinje Hilari Klinton i tako se miješali u američke predsjedničke izbore prije dvije godine.

Navodi se da je Kouts upozorio da je "sve veća opasnost od sajber napada stranih država koji može da razori kritičnu američku infrastrukturu". Sajber napade je povezao sa "alarmirajućim aktivnostima" koje su američke obavještajne agencije detektovale prije napada Al Kaide, 11. septembra 2001. godine.

TAJMS: TRAMP JE SVE ZNAO NA VRIJEME

Tramp je, prije inauguracije, od obavještajnih službi dobio detaljan izvještaj o direktnoj ulozi predsjednika Rusije Vladimira Putina u miješanju te zemlje u predsjedničke izbore u SAD 2016. godine, piše "Njujork Tajms".

U izvještaju se, kako je prenio Glas Amerike, osvjetljavaju dosledni Trampovi napori da prebaci fokus sa bilo kakve uloge Moskve odigrane u njegovoj pobjedi nad demokratom Hilari Klinton, uključujući i napred-nazad izjave u kojima je prvo odbacivao, a onda prihvatio otkrića američke obavještajne zajednice posle sastanka sa Putinom u ponedjeljak u Helsinkiju.

Tajms piše da je Tramp prvi put saznao o ruskim miješanjima 6. januara 2017. godine, dvije nedjelje prije svoje inauguracije, tokom sastanka u Njujorku u Tramp tornju sa tadašnjim direktorom CIA Džonom Brenanom, Džejmsom Klaperom, tadašnjim direktorom nacionalne obavještajne službe, tadašnjim direktorom FBI Džejmsom Komnijem i admiralom Majkom Rodžersom, tadašnjim direktorom Nacionalne bezbjednosne agencije.

Visokorangirani zvaničnici pokazali su tada novoizabranom predsjedniku Trampu povjerljive informacije prema kojima je Putin lično naredio hakovanje i kampanju dezinformisanja, uključujući i tekstove i mejlove ruskih vojnih oficira i informacije iz strogo povjerljivih izvora bliskih licno Putinu, tvrdi "Tajms".

Dokazi su uključivali mejlove ukradene Demokratskom nacionalnom komitetu, koji su bili ključni u odvraćanju birača od Klintonove.

Međutim, posle brifinga, Tramp je izdao saopštenje šireći krivicu na "Rusiju, Kinu i mnoge druge zemlje, spoljne grupe i zemlje".

Predsjednik je rutinski odbacivao istragu o ruskim sajbernapadima kao prevaru koju su pripremile demokrate i kao "lov na vještice" ciljane da podriju njegovo predsjednikovanje, naveo je "Tajms".

Sve vijesti