Dječaci iz pećine: U očaju htjeli smo da kopamo

Autor:

Dvanaest dječaka i njihov fudbalski trener koji su posle više od dvije nedjelje spaseni iz pećine na sjeveru Tajlanda izašli su iz bolnice i održali konferenciju za novinare na kojoj su dočekani aplauzom školskih drugova i novinara.

0
A- A A+

 Dječaci su održali kratku demonstraciju svojih fudbalskih vještina na posebnom malom terenu, koji je postavljen u hali u kojoj su održali konferenciju, prenosi Asošijeted pres (AP).

Portparol vlade general poručnik Sansern Kevkamnerd rekao je da su psiholozi i ljekari na konferenciji bili da bi odabrali pitanja i starali se o zdravlju dječaka.

DIRLJIVO: Progovorili dječaci iz pećine!

Na prva dva pitanja odgovorili su ljekari i rekli da je cijela ekipa dobro. Ljekari su kazali da su dječaci dobili prosječno po tri kilograma od spasavanja prošle nedjelje i dodali da su tokom više od dvije nedjelje, koliko su bili zarobljeni u pećini, izgubili u prosjeku po četiri kilograma.

Maske se izvinio "pedofilu" spasiocu

Osnivač kompanije Tesla, Ilon Mask, i izvinio se britanskom spasiocu Vernu Ansvortu koji je učestvovao u spasavanju dječaka iz pećine na Tajlandu zbog toga što ga je na Twitteru nazvao pedofilom. Mask kaže da je to učinio u bijesu i da je pogriješio. Uvredljivi tvit Mask je napisao reagujući na intervju u kojem je Ansvortov ocijenio da mala podmornica koju su Mask i njegova kompanija poslali kao pomoć spasiocima nije upotrebljena ali da, kako je naveo ona "ionako ne bi radila" , te da je Maskov potez bio samo marketing. Predstavnici spasilaca su se zahvalili, ali su rekli da je podmornica neodgovarajuća za uslove u pećinama.

Dječaci i njihov trener tokom devet dana u pećini nisu imali šta da jedu dok ih nisu našli spasioci, i samo su pili kišnicu koja se slivala niz stene, prenosi Frans pres (AFP).

"Pili smo samo vodu", rekao je jedan od dječaka po imenu Te. Voda sa zidova pećine je bila čista, dodao je.

"Nisam imao snage. Pokušao sam da ne razmišljam o hrani da ne bih bio još više gladan", dodao je mlađi dječak Titan.

Jedan od dječaka 15-ogodišnji Pornčai Kamluan rekao je da su pokušali da prokopaju put iz pećine.

"Pokušali smo da iskopamo prolaz misleći da ne možemo samo da čekamo", rekao je on, a njihov 25-ogodišnji trener je rekao da je to bilo uzaludno.

Oni su ispričali da su mislili na svoje roditelje, a jedan je dodao da se plašio da se neće vratiti kući i zagrliti majku.

Jedan od dječaka objasnio je da su ušli u pećinu jer su htjeli da je istraže. Kada su vidjeli da voda nadolazi shvatili su da su zarobljeni.

"Morali smo da se pokvasimo i plivamo. Svi znamo da plivamo i nije istina da ne znamo", rekao je dječak Ake i dodao da posle fudbala odlaze na plivanje.

Svi dječaci su se izvinili svojim roditeljima koje nisu obavijestili da će ući u pećinu posle fudbalskog treninga.

"Znam da će me mama kazniti", rekao je jedan od njih upitan šta će se desiti kad ode kući.

Dječaci su rekli da su kada su ugledali ronioce osjetili "trenutak čuda". Svi su izrazili žaljenje zbog ronioca koji je nastradao dok je ih spasavao. Prema riječima trenera, dječaci su osjećali da su oni odgovorni za njegovu smrt i patnju njegove porodice.

Dječaci i njihov trener su 23. juna ušli u pećinu Tam Luang, gdje ih je ubrzo zarobila poplava. Nakon 10 dana su ih pronašli ronioci. Akcija spasavanja je trajala tri dana, a okončana je 10. jula.

Tagovi:
Sve vijesti