Lakiju turisti dali šansu da osjeti život i ljubav

Autor:

Turisti iz Švedske koji su na odmoru u Crnoj Gori ispričali su nam priču o susretu sa napuštenim psom na Brajićima koji je bio na rubu smrti, postupanju nadležnih i kazali nam kakav je utisak na njih ostavila čitava situacija.

Lakiju turisti dali šansu da osjeti život i ljubav Foto: MONDO

Muškarac i žena koji su zahtijevali da ostanu anonimni ispričali su nam kako su prije desetak dana na putu od Podgorice ka Budvi, blizu Brajića naišli na napuštenog psa, Ruskog terijra, koji je vidno oslabljen, i kako su kazali, na rubu života lutao magistralom.

„Gledao je u automobile koji prolaze pored njega, moleći putnike da stanu, da mu pruže pomoć, ali niko to nije učinio. Kada smo prošli kilometar, dva dalje od njega, shvatili smo da ne možemo da nastavimo da uživamo u danu, znajući da će ova napuštena životinja uginuti bez hrane i vode. Okrenuli smo se i zaputili nazad ka njemu“, ispričao nam je muškarac koji trenutno boravi u Crnoj Gori.

Kada su stigli do mjesta gdje su sreli psa, sada se već kretao magistralom, rizikujići da ga udari automobil. Vozači su ga zaobilazili ili svirali, a niko nije stajao. Tada je turista iz Švedske od patrole policije koja je na toj dionici puta vršila radarsku kontrolu zatražio pomoć kako bi mu obezbijedili da psa skloni sa ulice.

„Policajac na čijoj je uniformi pisalo prezime Radulović izašao mi je susret. Zaustavio je saobraćaj, ali, kako je kazao, u uniformi nije mogao da nosi psa koji je imao kožno oboljenje. Sam sam ga sklonio sa magistrale, a onda je mojoj djevojci i meni u pomoć dotrčala žena koja je sa prijateljicom i djecom krenula na more. Iz automobila je izvadila 4 flašice sa hladnom vodom koje je pripremila za plažu i dala ih psu. Odmah ih je popio. Vidno oslabljenom i gotovo bez nade da će preživjeti, žena je izvadila i hranu koju je pripremila i dala mu da jede. Zatim smo od mještana koji žive u blizini zatražili još vode. Izmučena životinja je popila 4 lavora od po 5 litara, i pala.“

Kako nam je sagovornik ispričao situacija je bila jako teška, djeca u autu su plakala i sve je manje nade bilo da će pas preživjeti. Žena koja je stala i pritekla u pomoć iz svog automobila je izvadila dušek za vodu i suncobran, te mu je namjestila da malo odmori.

Turista iz Švedske je nakon nekoliko minuta odlučio da psa odveze nazad za Podgoricu i zbrine ga kod prvog veterinara, ne sluteći kako će situacija da se odvija. Znao je samo da je psu polomljena prednja desna noga, i da ima neko kožno oboljenje, što je mogao primijetiti. Smjestio ga je na zadnje sjedište svog atomobila i sa djevojkom krenuo da potraži pomoć za napuštenu životinju.

Kako da vaš pas "ne osjeti ljeto"

Kada su došli u veterinarsku ordinaciju MontVet u Podgorici Peđa Stojović i Nebojša Šćekić , vlasnici ove ordinacije imali su lošu prgnozu. Pas je bio u kritičnom stanju i šanse da će preživjeti bile su jako male.

Kao svjetlo na kraju tunela pojavila se doktorica koja radi u ovoj veterinarskoj ambulatni, Aleksandra Ruso i jedina vidjela nadu za njega. Odmah su se „bacili“ na posao i uradili sve potrebne preglede i snimke. Ustanovljeno je da pas ima šugu, da mu je od udara automobilom polomljena karlica i desna prednja noga. Za prednju nogu nažalost nije bilo spasa, pa je morala biti izvršena amputacija.

Neizmjerno zahvalan doktorima koji su dali sve od sebe, čovjek koji je pronašao psa zahtijevao je od nas da navedemo da su vlasnici MontVet-a dali besplatno liječenje napuštenom Ruskom terijeru koji je od trenutka kada je dobio novu šansu za život dobio i ime Laki.

Šest dana je Laki proveo oporavljajući se u pansionu za pse, gdje mu je utočište i hranu pružila Marija Makedonka iz Rojal Vet-a u novoj Dalmatinskoj ulici, na čemu su im naši sagovornici neizmjerno zahvalni.

Posebno je pohvalio i postupak Lidije iz NVO Spas-me koja je  na svojoj FB stranici podijelila post kako

 bi tražila pomoć i utočište za Lakija. Na kraju, Lakiju je privremeni smještaj i hranu o svom trošku pružio Ukrajinac Saša koji živi u selu Mojinovići u Zeti.

Da uvijek posoji nada i da treba vjerovati govori činjenica da se budući vlasnik psa za čiji se život strahovalo danima živi u Rusiji. Novog vlasnika su pronašli preko Žane, iz organizacije Spasi.me koja pomaže u zbrinjavanju i liječenju napuštenih životinja u Crnoj Gori.

Sada se očekuje da kada Laki  bude oporavljen i spreman za put, odleti u Rusiju u zagrljaj novom vlasniku.

Laki je, kako je kazao naš sagovornik, pas svih nas. Razočaran činjenicom da su samo rijetki pružili konkretnu pomoć ovom psu i napravili konkretne korake da njemu bude bolje, zapitao se kako li prolaze životinje u našoj državi koje nemaju sreće da naiđu na nekoga ko će toliko vremena i sredstava uložiti u njegov život.

Pas je čovjekov najbolji prijatelj, naše malo njima znači život.

Tagovi:
Sve vijesti