Pobuna "robova" Amazona: Traže ljudske uslove

Autor:

Više hiljada radnika u evropskim magacinima američke kompanije Amazon, čuvene po lošim uslovima rada, stupilo je u štrajk.

0
A- A A+

Amazon logo. Foto: Promo. Amazon logo.

Za danas je najavljen štrajk magacionera Amazona u Nemačkoj, čime će se pridružiti kolegama iz Španije i Poljske koji su juče stupili u štrajk, prenosi agencija Rojters.

Nemački sindikat radnika u uslužnim delatnostima Verdi sazvao je jednodnevni štrajk kako bi podržao zahteve za ugovorima koji bi garantovali zdrave radne uslove u skladištima najveće svetske kompanije za e-trgovinu.

A kod gazde - 150 milijardi $

Bogatstvo osnivača Amazona, Džefa Bezosa sada se procjenjuje na 150 milijardi dolara, prema Blumbergovom indeksu milijardera. Bogatstvo mu je poslednjih 12 meseci poraslo za više od 60 milijardi, i sada je najbogatiji čovek na svetu.

"Poruka je jasna - dok onlajn div zarađuje, štedi novac na zdravlju svojih radnika", rekla je Štefani Nucenberger iz sindikata Verdi, a prenosi En-Bi-Si njuz.

Neki od radnika u magacinima tvrde da dobijaju kazne ako uzmu slobodne dane, te da toliko naporno rade da ne mogu da uzmu ni pauzu za toalet.

Amazon pod istragom zbog nameštanja cena

Jednodnevni štrajk u šest objekata u Nemačkoj podudara se sa Amazonovim promotivnim danom "Prime Day", dok se radnici u Španiji nalaze u trodnevnom štrajku.

U Amazonu očekuju da će se samo deo od 12.000 njihovih radnika u Nemačkoj pridružiti štrajku i da to neće utecati na isporuke na "Prime Day". Takođe naglašavaju da Amazonova centralna skladišta nude konkurentnu platu i sveobuhvatne pogodnosti od prvog dana zaposlenja.

EU konačno doskočila utajama Amazona, Googla...

Stalno zaposleni zarađuju 12,22 evra po satu ili više nakon dve godine.

Kako to izgleda s druge strane može se pročitati iz prve ruke, u knjizi novinara Džejmsa Bladvorta Hired: Six Months Undercover in Low-Wage Britain. napisanoj nakon rada u Amazonu.

Nemačka je Amazonovo drugo po veličini tržište nakon SAD-a. Neto prodaja porasla je prošle godine za 20 posto, na 17 milijardi dolara, što čini 9,5 posto ukupne prodaje, navodi se u godišnjem izveštaju kompanije.

Tagovi:
Sve vijesti