Tramp zadovoljan što je Irancima kriza

Autor:

Američki predsednik Donald Tramp ocenio je da je Iran u krizi posle američkog povlačenja iz nuklearnog sporazuma i da SAD podržavaju proteste u Iranu. SAD odbile izuzeće velikih firmi iz EU iz sankcija Iranu.

0
A- A A+

"Neredi su u svim gradovima (Iran), a inflacija raste", rekao je kasno sinoć Tramp u intervjuu za Foks njuz (Fox News) i dodao da iranske vlasti ne žele da njihov narod zna da imaju podršku SAD.

Tramp je rekao da su protesti u Iranu počeli kada je on u maju saopštio da se SAD povlače iz nuklearnog sporazuma sa Iranom koji su 2015. godine potpisale šest velike sile - SAD, Rusija, Francuska, Velika Britanija, Nemačka i Kina.

Iran tužio SAD Međunarodnom sudu u Hagu

Iran je podneo tužbu protiv SAD pred Međunarodnim krivičnim sudom (MKS) u Hagu zbog ponovnog uvođenja ekonomskih sankcija, saopštilo je danas iransko Ministarstvo inostranih poslova. Cilj tužbe je da SAD odgovaraju za "ponovno nezakonito uvođenje jednostranih sankcija Iranu". "Naspram prezira SAD prema diplomatiji i sopstvenim zakonskim obavezama, Iran je sa svoje strane posvećen vladavini prava", rekao je šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif i dodao da je od imperativnog značaja suprotstavljanje "američkoj navici kršenja međunarodnog prava".

"Protesti su širom zemlje kao i neredi koji su izbili posle američkog povlačenja iz sporazuma. Videćemo šta će biti", rekao je Tramp američkoj televiziji posle prvog bilateralnog sastanka s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Helsiniku.

VAŠINGTON: I EVROPA MORA DA PRITISNE

SAD su odbacile zahtev Evropske unije da se na neke od njenih ključnih firmi ne primenjuju sankcije koje su Amerikanci uveli za kompanije koje posluju sa Iranom.

NEĆE SANKCIJE: Evropa odbila da izoluje Iran

EU je, kao i ministri Nemačke, Francuske i Velike Britanije, prošlog meseca zatražila da SAD sa spiska takvih firmi izbrišu one koje posluju sa Iranom u sektorima zdravstva, finansija, energije i proizvodnje automobila.

U odgovoru, američki državni sekretar Majk Pompeo i ministar finansija Stiven Mničin, odbacili su takav zahtev, javlja "NBC njuz".

"Želimo da na iranski režim izvršimo finansijski pritisak bez presedana", navodi se u tom odgovoru i dodaje da će SAD napraviti izuzetke samo ako budu služili njihovim nacionalnim interesima.

Blok na blok

EU koristi takozvane blokirajuće statute, zakone kojima se ograničava primena strane jurisdikcije. Mera je donesena 1996. radi eliminisanja posledice američkih sankcija prema Kubi, Iranu i Libiji, ali nije upotrebljena jer jer su razmimoilaženja razrešena na drugi način. Blokrajućim statutima kompanijama se zabranjuje da poštuju strane sankcije, i ne priznaju se odluke stranih sudova koje nalažu primenu tih sakcija.

To odbijanje je u skladu sa pojačanim pritiskom koje administracija u Vašingtonu vrši na evropske i druge zemlje kako bi prekinule ekonomske veze sa Iranom zbog, kako SAD navode, podrške terorizmu i širenja nestabilnosti na Bliskom istoku.

Evropske države se trude da zaštite svoje kompanije koje posluju sa Iranom nakon što se administracija Donalda Trampa povukla početkom godine iz nuklearnog sporazuma sa Teheranom.

Tim sporazumom su ukinute međunarodne sankcije Iranu u zamenu za pristanak Teherana da odustane od svog nukelarnog programa i podvrgne se obimnim merama kontrole.

Prva runda američkih sankcija prema Iranu stupa na snagu u avgustu, a one koje se odnose na izvoz nafte u novembru.

Sve vijesti