Da li je iskrenost u vezi baš uvijek dobra?

Autor:

Eto teme za razmišljanje.

Iako mnogi vole da naglašavaju kako su "uvijek i surovo iskreni", činjenica je da svako od nas s vremena na vrijeme kaže poneku, malu laž da se neko drugi ne bi osjećao loše. Ali, kada je riječ o ljubavnoj vezi, da li je moguće biti previše iskren? Izgleda da je odgovor - možda.

Iako potpuna iskrenost sa dečkom ili djevojkom zvuči kao najbolja moguća stvar na svijetu, ako ste previše otvoreni u vezi sa svojim osjećanjima, može da se desi da se vi ili partner osjećate kao "žrtva" nekih "toplo-hladno" igrica.

Iako niko ne želi da bude u vezi sa manipulatorom i lažovom, čak i najsrećniji parovi jedno drugom povremeno kažu neku bijelu laž. Razlog za to je što iskrenost ima ozbiljne prednosti, ali i neke "loše strane", posebno kada je riječ o ljubavnim vezama.

Zamislite da se pred vama pojavi vaša tek ošišana djevojka, oduševljena svojom frizurom, a vama se ni najmanje ne dopada. Treba li da joj date svoje iskreno mišljenje ili bi bilo bolje da je malo slažete i poštedite njena osjećanja?

Većina ljudi bi izabrala da u toj situaciji kaže bijelu laž kako bi izbjegla bespotrebne svađe i rasprave, ali i da bi poštedjela partnerkina osjećanja.

Iskrenost je nezgodna stvar. Kada govorite o činjenicama koje se mogu provjeriti, gdje je istina očigledna, to je jedna stvar, ali je drugo kada su u pitanju stavovi, mišljenja, ideje, sviđanja...

Ako odlučite da budete "do koske" iskreni u vezi, čak i kada su u pitanju najmanje sitnice i striktno se držite istine, očekujte sljedeće.

1. Nerviraće vas ako partner nije iskren prema vama

Kada govorite samo i isključivo istinu, normalno je da očekujete da i partner to radi. Ali, spremite se da budete razočarani jer će vaš partner možda ipak željeti da poštedi vaša osjećanja i ponekad vas zbog toga slaže - da vam je lijepa frizura, haljina, da vam dobro stoje nove farmerke...

2. Ponekad će vas smatrati grubom/grubim

Kada iskreno i otvoreno kažete svoje mišljenje, a ne "uvijate ga" bez obzira što se partneru ne dopada, možda će reagovati negativno. Čak i ako niste željeli da ga/je uvrijedite svojom izjavom, možda će vas doživjeti kao grubu, čak i nevaspitanu, osobu. Zbog toga ćete ponekad biti zbunjeni, ljuti, nervozni, tužni...

Dakle, surova iskrenost ima svoju cijenu. Ipak, ako držite do toga da uvijek govorite istinu bez obzira na sve, onda vas vjerovatno ne zanima to što će se partner ponekad možda i naljutiti, uvrijediti zbog toga.

Tagovi:
Sve vijesti